Poslovni forum „Poslovati sa Velikom Britanijom“

Poslovni forum „Poslovati sa Velikom Britanijom“

U cilju upoznavanja sa privrednim potencijalima i prednostima tržišta Velike Britanije, u Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, 24. maja 2018. godine, održan je poslovni forum „Poslovati sa Velikom Britanijom“. Tom prilikom održani su  bilateralni razgovori između tridesetak kompanija iz Velike Britanije i iz Južnobačkog upravnog okruga.

Prisutne je u ime PKS – RPK Novi Sad pozdravila Maja Damjanov, samostalni stručni saradnik za industriju. Gospodin Goran Sečujski, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada održao je prezentaciju o mogućnostima investiranja u Grad Novi Sad. Na forumu su prisustvovali i gospodin Geri Mekdona, izvršni direktor Privredne komore Južnog Londona i gospođa Jadranka Devrišić Kitarić iz Britansko-srpske privredne komore koja je govorila o prednostima britanskog tržišta za srpske izvoznike.

U narednom periodu biće stavljen akcenat na razmenu studenata i saradnju između Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Kembridžu.

Velika Britanija je vodeći trgovinski i finansijski centar, treća je po veličini ekonomija u Evropi, posle Nemačke i Francuske. Sektor poljoprivrede je vrlo razvijen, visoko mehanizovan i produktivan i zadovoljava 60% nacionalnih potreba za hranom, sa manje od 2% radne snage. Sektor usluge je veoma razvijen, posebno bankarstvo, osiguranje i poslovne usluge, koji su ključni pokretači britanskog rasta BDP-a. Inustrijski sektor čini oko 19% BDP.

Cilj konferencije bio je predstavljanje mogućnosti ekonomske  saradnje sa Velikom Britanijom, kao i uspostavljanje direktnih kontakata sa vodećim kompanijama na tržištu Istočnog Londona.  Sektori koji su bili u fokusu:

  • ICT, Starts up, Cyber bezbednost
  • Proizvodnja auto delova
  • Prehrambenih proizvoda (proizvođači sokova, konditori, zamrznuto i konzervirano voće i povrće)
  • Proizvodnja nameštaja (opremanje hotela, nameštaj od punog drveta)
  • Poslovne i advokatske usluge (business low office)
  • Investiranje u sektor nekretnine (rezidencijalni i poslovni prostor, zemljište, hoteli, turizam)

Spisak delegacije

Privredni odnosi Srbije i Velike Britanije

Prezentacija Novi Sad – Bussiness friendly City

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *