Poslovno okruženje u Srbiji značajno poboljšano

Poslovno okruženje u Srbiji značajno poboljšano

U Privrednoj komori Srbije (PKS) 25. novembra 2015. godine su predstavljeni rezultati pete godišnje poslovne ankete „1.000 preduzeća“ koji ukazuju na to da se poslovno okruženje u Republici značajno poboljšalo u određenim oblastima, u drugima su rezultati manje impresivni, dok se u jednom broju sektora beleži nazadovanje.

 

Godišnja anketa pokazuje u kojim je oblastima ostvaren napredak, a u kojima i dalje postoje prepreke u pogledu konkurentnosti i privrednog rasta u Srbiji, a anketa je izradjena u saradnji sa IPSOS Stratedžik marketingom, a uz podršku PKS.

 

 

Medju oblasti kod kojih je ove godine primećeno zančajno poboljšanje su dobijanje gradjevinskih dozvola, izvršni postupak i dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti.

 

 

Od svih elemenata regulatornog okvira u Srbiji parafiskalni nameti imaju najnegativniji uticaj.

 

 

Privrednici su, među aspekte regulativnog okvira, koji nepovoljno utiču na poslovno okruženje uvrstili poreze i doprinose na zarade, porez na dodatnu vrednost, poresku administraciju, sivu ekonomiju, i administrativne procedure.

 

 

Međutim privrednici su ove oblasti ocenili manje negativno ove godine, pri čemu je značajno poboljšanje zabeleženo kod poreza na dodatnu vrednost.

 

Namajnje problematični elementi regulatornog okvira su dozvole za obavljanje delatnosti, inspekcije, carine i procedure vezane za spoljnu trgovinu i gradjevinske dozvole.

 

Nažalost, ova poboljšanja nisu dovela do toag da privrednici manje vremena i novca troše na rešavanje regulatornih pitanja – oba ova pokazatelja su u 2015. praktično identična onima iz prethodne godine.

 

 

Ispitanici su nastavili da navode da korupcija ima manji uticaj na njihovo poslovanje, ali 12 odsto privrednika smatra da korupcija „veoma mnogo“ ugrožava njihovo poslovanje, a 37 odsto navodi da im korupcija „donekle“ ugrožava poslovanje.

 

 

Kada je reč o makroekonskom okruženju privrednici inflaciju i promenljivost deviznog kursa i kamatnih stop smatraju najnepovoljnijim činiocima, ali kod svih ovih faktora se zapaža poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.

 

Upitani kako reaguju na konkretne reforme sprovedene tokom prethodne godine privrednici su ocenili pozitivno mogućnost podnošenja proeskih prijava elektronskim putem, a najnegativnije uvodjenje akcize i povećanje cene električne energije.

 

Nalazi ankete ukazuju na to da privreda oseća pozitivan uticaj disciplinovanog i konstantnog rada na uklanjanju i smanjenju prepreka u poslovanju.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *