Potpisan sporazum o saradnji AP Vojvodine i Belorusije

Potpisan sporazum o saradnji AP Vojvodine i Belorusije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na čelu delegacije Pokrajinske vlade koja učestvuje na 14. Gomeljskom ekonomskom forumu u Belorusiji, predstavio je potencijale Vojvodine na skupu koji je okupio više stotina učesnika iz regiona 15 zemalja.

On je sa predsednikom Izvršnog komiteta Gomeljske oblasti Vladimirom Dvornikom potpisao Memorandum o saradnji između AP Vojvodine i Gomeljske oblasti.

Gomeljski ekonomski forum ima prestižni značaj, posebno za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje i proširenje međuregionalnih odnosa.

Obraćajući se učesnicima foruma na plenarnoj sednici, predsednik Mirović je rekao da je ekonomska razmena između dve tradicionalno prijateljske države Srbije i Belorusije u poslednjih desetak godina u porastu, da sve procene govore da može da bude mnogo veća i, u tom smislu, izuzetno je važno i povezivanje pojedinih regiona dveju zemalja.

Uveren sam da je sporazum o saradnji AP Vojvodine i Gomeljske oblasti značajan korak u tom pravcu i da će biti dobar okvir za konkretnu privrednu, naučno-tehničku i kulturnu saradnju, od koje će svi imati koristi. Pokrajinska vlada će iskoristiti sve alate koji su joj na raspolaganju da dogovoreni okvir saradnje bude ispunjen na najbolji mogući način, rekao je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade još je istakao da je Vojvodina otvorena za sve investitore, uključujući i beloruske, bez obzira da li se radi o direktnim ulaganjima, zajedničkim projektima ili drugim vidovima saradnje. Naveo je, takođe, da su vrata za saradnju otvorena u svim oblastima, navodeći agrobiznis i turizma kao sektore u kojima su značajni potencijali, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Delegacija Pokrajinske vlade u kojoj je i potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković posetila je i izložbu Proleće u Gomelju 2017, koja se održava u okviru Ekonomskog foruma, kao svojevrsna platforma gde se posetioci mogu upoznati sa ekonomskim potencijalom Gomeljskog regiona, pronaći partnere i potvrditi uzajamna interesovanja.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *