Potpisani Memorandumi o poslovnoj saradnji sa fakultetima

Potpisani Memorandumi o poslovnoj saradnji sa fakultetima

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpisala je danas sa predstavnicima 10 fakulteta iz Srbije Memorandume o poslovnoj saradnji čiji je cilj doprinos stvaranju podsticajnog ambijenta koji će omogućiti da najbolji studenti po završetku fakulteta ostaju da rade u Srbiji.

Memorandumi o saradnji potpisani su sa predstavnicima Ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, Pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i sa FON-om u Beogradu.

NBS već ima potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji sa ekonomskim fakultetom u Beogradu.

„Cilj je da u narednom perodu najpoželjniji poslodavac -NBS ima institucionalizovanu saradnju sa fakultetima koja će omogućiti da najbolji sa najboljima sarađuju“, rekla je Tabaković prilikom potpisivanja memoranduma.

Ona je istakla da svaku državu nose prosečni, ali da prosečne vode najbolji.

„Osnovna ljudska potreba-želja za učenjem napretkom, stvaranjem pripala je nama u zadatak“, rekla je Tabaković dodajući da je zadatak od najvišeg prioriteta da najbolje studente zadržimo u Srbiji“, rekla je Tabaković.

Tabaković je podsetila da NBS postiže izuzetno dobre rezultate u ostvarivanju svojih osnovnih ciljeva, očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti, kao i pomoći Vladi Srbije u ostvarivanju ekonomskih ciljeva.

Ti rezultati, kako je dodala, nastali su kao plod zajedničkog i posvećenog rada svih zaposlenih.

„Naši zaposleni u najvećem broju dolaze sa fakulteta sa kojima smo danas potpisali saradnju i zato sa predstavnicima fakulteta najiskrenije zahvaljujem na naporima koje ulažu u obrazovanje sadašnjih i budućih generacija“, rekla je Tabaković.

Ona je dodala da od njihovog znanja neće zavisiti samo uspeh NBS, već i čitave države.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović je zahvaljujući se guverneru NBS na prepoznatoj potrebi za formalizovanjem saradnje sa fakultetima, rekao da studente prava na prvoj godini studija uče da je najbolji ugovor onaj u kome svaka strana ima interes, što je slučaj i sa ovim sporazumom.

„NBS i nasa država prepoznaju potrebu da studenti imaju otvorena vrata ne da bi dobili posao, već da bi dali svoj doprinos“, naglasio je Avramović.

Memorandumi predviđaju saradnju u oblastima formiranja programa studentskih praksi, praćenja rada studenata i formiranja programa zapošljavanja u skladu sa mogućnostima i poslovnim aktivnostima NBS.

Takođe podrazumevaju formiranje mentorskih programa za studente fakulteta, organizovanje gostujućih predavanja predstavnika NBS na fakultetima, prisustvo predstavnika banke na konferencijama fakulteta i okruglim stolovima i druge oblike saradnje.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *