Potrebna nam je veća saradnja s privredom Češke

Potrebna nam je veća saradnja s privredom Češke

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je 2. septembra 2015. godine češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju .

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem učestvuju privrednici iz Češke i Srbije on je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbedjana značajnija investiciona saradnja.

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa -0,5 na +0,5 odsto, dok „mi u Srbiji očekujemo da će ići na +1 do 1,2“.

Posebno je istakao da smo uspeli da fiskalnom konsolidacijom spustimo fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu smo sada medju prvih deset zemalja u Evropi.

– Imate potpunu sigurnost za razliku od drugih zemalja gde berze i njihove valute padaju dan za danom – poručio je Vučić češkim privrednicima istakavši da se u Srbiji u tom smislu ponašamo se veoma odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

– Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast bio je u prvih šest meseci 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost imali smo sušu, i ukupni privredni rast bi bio veći da toga nije bilo – naveo je Vučić, koji je sa češkim premijerom otvorio okrugli sto na kojem učestvuje 40 privrednika iz dve zemlje.

Njima su se obratili predsednici privrednih komora Cceške i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *