Potrebne mere za povećanje izvoza u Portugaliju

Potrebne mere za povećanje izvoza u Portugaliju

Obim privredne saradnje i trgovinske razmene između Srbije i Portugalije je skroman, a niska vrednost ostvarenog izvoza iz Srbije u tu zemlju upućuje na zaključak da je u narednom periodu potrebno preduzeti adekvatne mere da bi on bio veći, rečeno je 25. Januara 2016. godine Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prema podacima PKS, ukupna trgovinska razmena Srbije i Portugalije u period januar-novembar 2016. iznosila je 36,4 miliona evra, od čega je izvoz Srbije u tu zemlju bio 16 miliona a uvoz iz Portugalije je procenjen na 20,4 miliona evra.

Na portugalsko tržište, prema statističkim podacima, najviše smo plasirali kancelarijske mašine, voće i preradjevine od voća, cevi i creva od plastike, gume za automobile, nameštaj, putničke automobile, neobradjeno drvo i lekove, dok smo najviše uvozili polimere vinil hlorida, obuću, odeću, hartiju i karton, proizvode od plute…

U PKS kažu da su, prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna neto ulaganja Portugalije u Srbiju u periodu od 2007. do 2013. godine iznosila 2,8 miliona evra, što je tu zemlju pozicioniralo na 52. mesto na listi najvećih stranih investitora u našoj zemlji, dok je od januara 2014. do novembra 2016. u Srbiju ušlo oko 1,1 milion evra iz Portugalije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić od danas se nalazi u dvodnevnoj poseti Lisabonu, povodom 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, tokom koje će razgovarati sa najvišim portugalskim zvaničnicima.

Nikolićeva savetnica za medije Stanislava Pak izjavila je da je poseta Portugaliji dobra prilika da se intenziviraju bilateralni odnosi i da se unapredi ekonomska saradnja, jer za to postoji veliki prostor.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *