Povećan broj preduzeća i promet, ali i broj onih koji su ostali bez posla

Povećan broj preduzeća i promet, ali i broj onih koji su ostali bez posla

U odnosu na 2010. u Srbiji je 2014. bilo tek 5.732 preduzeća više, saopštio je Republički zavod za statistiku. Taj rast nose zapravo preduzetnici i mikro preduzeća kojih je bilo više, dok se broj veikih, srednjih i malih privrednika smanjivao.

U istom periodu beleži se i pad broja zaposlenih za čak 53.046. Ono što je zanimljivo je da je za to vreme u u sektoru MSPP (mikro,malih, srednjih, velikih preduzeća i preduzetnika) značajno povećan promet, čak za 28,2 odsto. To se međutim očigledno nije odrazilo na zaposlene, već su suprotno očekivanjima, i pored povećanja profita u sektoru MSPP ostajali bez posla. U publikaciji RZS navodi se i da je u 2014. povećan je broj izvoznika u sektoru MSPP za 10,2 odsto u odnosu na 2010. godinu.

– Sektor malih i srednjih preduzeća važan je za razvoj ekonomije, zapošljavanje i ravnomeran regionalni razvoj Srbije, izjavio je direktor RZS Miladin Kovačević na predstavljanju publikacije „Preduzeća po veličini i preduzetnici u Srbiji, 2010‒2014“, koju je objavio zavod.

On je istakao da su za taj sektor opredeljeni i fondovi za podršku i dodao da Republički zavod objavljuje ovu publikaciju u trenutku kada je 2016. proglašena za godinu preduzetništva Srbiji.

Kovačević je istakao da je publikacija zamišljenja sa ciljem sveobuhvatnog statističkog praćenja prvenstveno malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao i radi obezbedjivanja međunarodno uporedivih indikatora njihovog poslovanja, prema standardima koje propisuje Evrostat.

Publikacija sadrži makroekonomske pokazatelje prema veličini preduzeća, odnosno na nivou mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i za preduzetnike, u periodu od poslednjih pet godina.

Izabrani makroekonomski pokazatelji su broj preduzeća, odnosno preduzetnika, broj zaposlenih,promet, bruto dodata vrednost, broj izvoznika, izvoz robe, broj uvoznika, uvoz robe, kapital, domaći kapital, strani kapital, učešće domaćeg kapitala i učešće stranog kapitala. Kako je objavljeno, obračunom makroekonomskih pokazatelja za 2010. obuhvaćeno je 318.540 preduzeća u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP), a 2014. taj broj je povećan za 1,8 odsto.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *