Povoljan zajam seje njive

Povoljan zajam seje njive

Počele prijave poljoprivrednika za kredite za prolećnu setvu koje subvencioniše država. Kamata za žene i mlađe od 40 godina jedan odsto, a za ostale tri odsto.

Poljoprivrednicima u Srbiji od 19. marta su na raspolaganju povoljni krediti za prolećnu setvu. To su subvencionisane pozajmice gde je kamata za žene, vlasnice gazdinstava i mlađe od 40 godina jedan odsto, a za sve ostale – tri. Da bi neko podneo zahtev za kredit, uslov je da je gazdinstvo registrovano, a država dotira deo kamate kako bi pozajmica bila povoljna.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivede, korisnici mogu podneti zahtev za nabavku materijala za biljnu proizvodnju, kupovinu stoke, mehanizaciju, opremu i hranu za životinje. Maksimalni iznos sredstava koji u toku godine porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare je 6.000.000 dinara, dok firme i zadruge mogu subvencionisanim kreditom da obezbede 18.000.000 dinara.

– S obzirom na to da resorno ministarstvo preuzima obavezu da plati deo kamate bankama, nominalna kamatna stopa za komercijalna registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu iznosi tri odsto na neotplaćeni deo kredita – ističu u resornom ministarstvu. – Period otplate kredita može biti do jedne godine, od jedne do tri godine i od tri do pet godina. U slučaju da se korisnici opredele da kredit otplate u roku do godinu dana, odnosno od jedne do tri godine, sa bankom se mogu dogovoriti da rate otplaćuju u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ili godišnjim ratama.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *