Pravimo stolice i za Amerikance

Pravimo stolice i za Amerikance

Drvna i industrija nameštaja lane ostvarila suficit od 225 miliona evra. Zemlje regiona fokusirane na nameštaj od punog drveta, pa 80 odsto pločastog nameštaja Srbija plasira u susedstvo

Drvna i industrija nameštaja je jedan od aduta srpske prerađivačke industrije. To je drugi sektor po suficitu u spoljno-trgovinskoj razmeni. Prošle godine smo nameštaja i drveta izvezli za 225 miliona evra više nego što smo uvezli. Kada je reč o broju zaposlenih, ovaj sektor zauzima treće mesto među prerađivačima.

Potražnja za nameštajem od masivnog drveta na evropskom i globalnom tržištu je velika, a trendovi u ovoj oblasti pokazuju da će rasti i u narednih petnaest godina. Promenjene potrošačke navike, uticale su i na rast tržišta pločastog nameštaja. Osim što je jeftiniji i dostupniji, on je postao potrošna roba koja se menja na svega nekoliko godina. Vodeći proizvođač pločastog nameštaja u svetu je Kina koja drži 40 odsto ukupne proizvodnje nameštaja, od čega je 90 odsto pločasti, a Srbija je lider u proizvodnji ovog segmenta u regionu.

– S obzirom na to da su zemlje iz regiona fokusirane na nameštaj od punog drveta, 80 odsto pločastog nameštaja iz Srbije se plasira upravo u ove zemlje – objašnjava Ješa Erčić, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i indstriju nameštaja i papira PKS.

– Najznačajniji rivali na evropskom tržištu nisu evropske zemlje. Najveći izvoznik nameštaja na evropsko tržište je Kina, koja čini 55 odsto ukupnog uvoza. Zatim se izdvajaju Vijetnam sa 8,5 odsto, Indonezija sa 4,2 odsto, Turska sa 4,2 odsto i Indija sa istim učešćem. Među zemljama regiona, koje su nam značajan parametar za poređenje, najveći konkurent nam je Bosna i Hercegovina koja čini 1,7 odsto evropskog uvoza, dok je Srbija čini jedan odsto. Očekuje se značajnije povlačenje kineskih proizvođača nameštaja sa evropskog tržišta, što će ostaviti značajan prostor u Evropi.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *