Pravo mesto za 1.000 prvih koraka u nauku

Pravo mesto za 1.000 prvih koraka u nauku

Istraživačka stanica Petnica raspisala je konkurs za polaznike svojih programa u 2017. godini na koji mogu da se jave učenici svih srednjih škola iz naše zemlje koje interesuju prirodne, društvene ili tehničke nauke.

– Istraživačka stanica Petnica već 34 godine uspešno radi na obrazovanju mladih koji prave prve korake u nauci i kojima regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektorniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istroiju, lingvistiku, arheologiju ili grafički dizajn – kaže pomoćnik direktora za programe u Petnici Nikola Božić. – Evropske institucije našu istraživačku stanicu svrstavaju u vodeće institucije ove vrste u celoj Evropi i na mapi obrazovnih institucija za rad sa talentima u Evropi danas se nalazimo vrlo visoko, zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina.

Nakon procesa izbora, preko 1.000 srednjoškolaca će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

– Petnica raspolaže sa vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama – za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju, a u planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije – kaže Nikola Božić. – Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalne i fleksibilne i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme. Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija.

Petničke obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu od preko 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni dolaze iz preko stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas najveći deo njih su bivši polaznici petničkih programa.

Po rečima Nikole Božića na konkurs treba da se jave srednjoškolci s najboljim ocenama, takmičari,oni koji vole nauku i  pokušavaju da se bave njom kod kuće jer je Petnica za njih pravo mesto.Prijavu za programe u Petnici mogu skinuti sa  sajta.

Iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, postoji i dosta aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima. Svake godine više od 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujući inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

D.D.

Smeštaj u hotelu

Istraživačka stanica ima i svoj hotel sa restoranom i 170 mesta u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokre-

vetnim klimatizovanim sobama sa kupatilom. U okviru hotela je i desetak sala za rad različitog kapaciteta.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *