Predstavljena STUDIJA IZVODLJIVOSTI UVOĐENJA DUALNOG OBRAZOVANJA u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji

predstavljena-studija

Predstavljena STUDIJA IZVODLJIVOSTI UVOĐENJA DUALNOG OBRAZOVANJA u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji

U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, u zajedničkoj organizaciji sa Privrednom komorom Srbije, u petak, 11. decembra 2015. godine, predstavljena je Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

Prisutne predstavnike komapnija i obrazovnih ustanova pozdravio je Milorad Radojević, direktor RPK Novi Sad, naglasivši da je Srbija otpočela sa reformom sistema srednjeg stručnog obrazovanja u kojoj je značajna inovacija uvođenje dualnog sistema u srednje stručno obrazovanje radi obezbeđenja kvalifikovane radne snage u cilju davanja doprinosa ekonomskom razvoju i prosperitetu zemlje.

IMG_3525

O značaju uvođenja dualnog – kooperativnog obrazovanja u srednjoškolsko obrazovanje, govorila je Mr Mirjana Kovačević, direktor Centra za edukaciju Privredne komore Srbije. Gospođa Kovačević je zatim i predstavila Studiju izvodljivosti, u kojoj su predloženi predstavljeni uslovi, mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, s posebnim naglaskom na proizvodna zanimanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem školovanju.Ova studija ispituje isprepletenost pedagoških procesa, naizmenično učenje u preduzeću i u školi, kao i uslove i načine izvodljivosti prelaska iz školskog u poslovni ambijent, pri čemu se „dualni princip“ može odnositi kako na mesta učenja, tako i na kombinaciju teorije i prakse.

-Ne postoji univerzalni model dualnog obrazovanja, jer zemlja koja ga primenjuje, sprovodi ga u skladu sa dostignutim nivoom privredne razvijenosti, sa ekonomskim ambijentom, tako da mi ne možemo nijedan od tih modela preslikati i primeniti kod nas. Zato se trudimo da od svakog modela uzmemo onaj element koji bi se mogao ovde primeniti i prilagodimo ga našim društveno ekonomskim okolnostima – istakla je Mirjana Kovačević i dodala da je Studija izvodljivosti korak ka pripremi zakonodavnog okvira novog zakona o srednjem stručnom obrazovanju koji bi uvažio i elemente dualnog obrazovanja.

IMG_3529

Primere dobre prakse u kooperativnom obrazovanju predstavili su:

1.Milan Vukobrat, direktor srednje Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin”, predstavio je

saradnju svoje škole sa kompanijom “ Energotehnika – Južna Bačka” u praktičnom obrazovanju novog zanimanja: električar, započetu u septembru 2015. godine. Naglasio je da je potrebna pomoć privrede, komorskog sistema, Unije poslodavaca za unapređivanja modela kooperativnog obrazovanja I proširivanje na veći broj zanimanja.

2.Radica Eremić, rukovodilac centra za stručno osposobljavanje u kompaniji “ Energotehnika –

Južna Bačka” a takođe i mentor učenicima Elektrotehničke škole na praksi je naglasio da su učenici drugog razreda prisutni po dva a ućenici trećeg razreda po tri dana na praksi, u njihovoj kompaniji. Omogućeno im je da prođu veliki broj proizvodnih procesa, da upoznaju kompletan system funkcionisanja u kompaniji, da su im sada obezbešene stipendije, a da će u budućnosti biti obezbeđene I plate.

3.Zoran Kostić, predstavnik Ekonomske škole “Svetozar Miletić” se založio da što brže implementiranje dualnog obrazovanja u školstvo, nagalsivši da je ogromna razlika u spremnosti za posao njihovih učenika koji su radili praksu u kompanijama, u odnosu na one koji su praksu radili u školi

4.Predstavnice “Delta fondacije”, Ljiljana Jevremović i Vanja Knežević, predstavile su njihov projekat: Fond za budućnost, koji rade u saradnji sa tri poljoprivredne škole u Vojvodini (Futog, Sombor I Zrenjanin).U svakoj školi se stipendira po petnaestoro učenika, dve poslednje školske godine. Iznos mesečne stipendije je 10.000,00 dinara. Obuku stipendista najpre izvode psiholozi u prostorijama škole, tokom jesenjeg polugodišta, a zatim se nastavlja nadogradnja u vidu petodnevne poslovne obuke u kompaniji, tokom juna meseca I tronedeljne praktične obuke na imanju, koja se odvija u letnjim mesecima. Učenici imaju organizovan prevoz, obezbeđen obrok i mentora tokom prakse, uz mogućnost zapošljavanja odmah nakon školovanja.

5.Vera Nikolić, predstavnik Poljoiprivredne škole iz Futoga, je u predstavljanju svoje škole naglasila, da se pored saradnje sa Delta fondmacijom, praktična nastava učenika odvija na sopstvenom imanju, jer škola poseduje oko 80 hektara obradive zemlje, svoju mehanizaciju, zavidan stočni fond, sopstvenu mlekaru.

IMG_3530

Na skupu su pozdravljene i podržane aktivnosti na uvođenju elemenata dualnog sistema obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, uz preporuku za veću uključenost kompanija I lokalne uprave i što ubrzaniji rad na donošenju zakonskog okvira, kao I preporuke za donošenje Zakona o zanatstvu, koji bi konačno regulisao I pitanja dponovnog uvođenja Majstorskog pisma.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *