Predstoji automatizacija izvoza i uvoza

Predstoji automatizacija izvoza i uvoza

Srbija je spremna za otvaranje poglavlja 29, posvećenog pitanju carinske unije, čulo se na konferenciji „Predstavljanje pregovaračke pozicije za poglavlje 29 carinska unija, u organizaciji Centra Privredne komore Srbije za EU integracije.

Po rečima pomoćnika direktora Uprave carina Veselina Miloševića, to poglavlje je, u suštini, završeno.

„Vlada Srbije je početkom ove godine usvojila tu poziciju“,istakao je Milošević. „Ministarstvo finansija i Uprava carina spremni su za otvaranje poglavlja koje će, nadam se, biti otvoreno pre leta.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Miloš Tomić tvrdi da je, što se carine tiče, Srbija već u Evropskoj uniji. On je istakao da je Carina Srbije prošle godine u buyet uplatila 3,5 milijardi evra, što je 230 miliona više nego godinu pre.

77.000 boksova raznih cigareta zaplenjeno lane

Trend povećanja naplate nastavljen je i u prava tri meseca ove godine, ali i praksa da se carinskim prihodima puni gotovo polovina buyeta. Po njegovim rečima, EU je ocenila da Srbija ima jednu od najboljih carinskih uprava, što je rezultiralo najavom otvaranja poglavlja 29.

„Na to smo ponosni jer smo državi omogućili da je po nekim standardima već u Evropi“,rekao je Tomić. „Reč je o tranzitu u kojem smo uvođenjem novog kompjuterizovanog sistema probili barijere granica. Zahvaljujući ubrzanim procedurima, našim putevima je prošle godine prošlo 200.000 teretnih vozila više nego 2015. i time je sprečeno da se odlije od 30 do 50 miliona evra godišnjeg prihoda koji tranzit donosi“.

Da bi se poglavlje 29 zatvorilo, naglašava Tomić, potrebno je da se, osim tranzita, carina dodatno automatizuje za izvoz i uvoz, što je dugotrajan posao. Ove godine počinje pripremna faza za uvođenje automatizovanog izvoza, uvođenje sistema ulazne i izlazne sažete deklaracije, a potom sledi sistem automatizovanog uvoza.

3,5 milijardi evra prošle godine uplaćeno u budžet  

„Kad sve to bude uvedeno, zajedno s ostalim EU standardima, carinska služba će biti poput svemirskog broda – vrhunski sistem koji predstavlja spoj poslednje reči tehnike i dugogodišnjeg iskustva“,tvrdi Tomić.

Uprava carina je u prva dva meseca ove godine zaplenila gotovo istu količinu švercovanih cigareta kao i tokom cele prošle godine. Švercuje se, rekao je Tomić, sve na čemu može da se zaradi. Što se duvanskih proizvoda tiče, iz mode je izašao šverc rezanog duvana, ali je zato pojačan šverc cigareta.

„U 2016. godini carinska služba zaplenila je gotovo 77.000 boksova raznih cigareta, što je oko pet puta više nego 2015. godine. Krijumčarenje droge neprestano je pri vrhu liste jer se ostvaruju enormne zarade. U 2016. godini zaplenjeno je gotovo pola tone različitih droga, najviše marihuane, više od 370 kilograma – ali i 60 kilograma heroina, 14 kilograma ekstazija, 11 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, koliko i drugih psihoatkivnih supstanci“,objasnio je Tomić.  

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *