Preduzetnici na meti prodavaca telefonskih imenika: Potpis krije podvalu?

Preduzetnici na meti prodavaca telefonskih imenika: Potpis krije podvalu?

Privatni preduzetnici sve češće na meti prodavaca i štampara telefonskih imenika koji se pripremaju za 2018. vrebaju trenutak da dobiju paraf za narudžbenicu.

Poslednjih meseci u Beogradu i južnobanatskim opštinama pojavili su prodavci telefonskih imenika Srbije za 2018. godinu. Po ceni od „svega“ 7.000 dinara nude „Imenik tranzitnog saobraćaja telefonskih centrala Srbije“, navodno, u štampanoj verziji i na CD-u. Dovoljno je da kupci potpišu narudžbenicu. Problem je, međutim, što često sam potpis, prodavci dobijaju na prevaru! Ili ne daju dovoljno informacija, ili traže potpis za odbijanje imenika koji je zapravo paraf na narudžbenici.

Sugrađani koji su poslednjih dana zvali našu redakciju, žaleći se da su obmanuti, zapitali su se da li iza prodaje novih imenika stoji „Telekom Srbije“. Iz ove „kuće“, međutim, upozoravaju da oni nemaju nikakve veze sa štampanjem i prodajom bilo kakvih imenika.

– „Telekom Srbija“ je 2009/10. godine poslednji put štampao telefonske imenike – poručuju iz ove kompanije. – imenika nema u ponudi od 2010!

Kako „Novosti“ saznaju, ovi trgovci posećuju privatne preduzetnike, uglavnom vlasnike lokala – frizerskih salona, pekara, butika, knjigovodstvenih kancelarija, nudeći da u budućem imeniku budu objavljeni telefon, faks i mejl njihovih preduzeća. Koriste priliku da dobiju potpis za narudžbenicu, ostavljajući kupce u zabludi. Uz sve to, kako piše u narudžbenici, „izdavač se obavezuje da će publikaciju koja je predmet narudžbenice isporučiti po izlasku iz štampe u prvom kvartalu 2018. godine, sem u slučaju sprečenosti zbog više sile“. Zato i oni koji su naručili i platili imenike strahuju da li će ih uopšte dobiti.

Izvršitelji

– Ukoliko nije reč o fantomskoj firmi, zbog nezimirenih obaveza može doći do utuženja, ako je narudžbenicu potpisalo ovlašćeno lice – kažu u Advokatskoj kancelariji „Protić“.

– Ukoliko neko dođe da naplati potraživanja, pre tužbe, ili sudskog procesa, predstavljajući se kao izvršitelj, obavezno mu treba tražiti legitimaciju izdatu od Komore izvršitelja Srbije.

Nedavno je „iskustvo“ sa prodavcima imenika imala i vlasnica knjigovodstvenog biroa u Pančevu, Dragana Jovanović.

– Dok sam bila u Poreskoj upravi, u moju kancelariju došao je izvesni predstavnik Preduzeća za izdavačku delatnost „Grotel centar“ iz Beograda, iskoristivši prisustvo moje prijateljice koja nije zaposlena u birou i ostavio mi narudžbenicu za imenik, koju sam navodno potpisala – kaže naša sagovornica. – Zastupnik tog preduzeća Miljojko Popović rekao je mojoj prijateljici da veoma žuri, da su svi papiri spremni, da ja o tome već sve znam i da ona samo umesto mene potpiše. Na narudžbenici već su bili ispisani svi podaci o mojoj firmi, čak i PIB. Dotični Popović štampanim slovima ispisao je moje ime, a prijateljica je to neoprezno potpisala. Račun za uslugu koju nisam tražila je 7.000, a sa popustom 4.900 dinara.

Kako naša sagovornica kaže, broj sa vizitkarte koju je Popović ostavio odmah je pozvala i dobila odgovor da ne mora da plati ako ne želi, kao i da će podaci o njenoj kancelariji svakako izaći u imeniku.

– U međuvremenu mi stiže opomena za neizmirenu obavezu prema „Grotel centru“, a taj zastupnik više se ne javlja na mobilni – objašnjava Jovanovićeva.

Dozvola za štampanje

– Telefonske imenike danas ne može da štampa bilo ko i na svoju ruku – kaže Predrag Milićević iz Registra nacionalnog internet-domena Srbije.

– A i oni koji bi ih štampali, moraju da imaju dozvolu i fizičkih i pravnih lica da njihovi brojevi budu objavljeni u takvom izdanju.

– Pozivala sam bezbroj puta, ali uzalud. Odlazila sam i na adresu sa vizitkarte i uvek nailazila na zatvorena vrata. Račun koji mi je ostavljen u kancelariji i za koji me duže, ne sadrži ni moj potpis ni moj pečat, pa sam smatrala da je nevalidna finansijska isprava.

Ono što me, međutim, zabrinulo, jeste informacija koju sam dobila od advokata. Oni mi kažu da postoji mogućnost da mi, zbog navodnih neizmirenih obaveza, izvršitelji zakucaju na vrata i nateraju me da platim neželjeni imenik i to po mnogo većoj ceni, uz troškove kamate i izvršitelja.

Po rečima advokata Zorana Anteljevića, ni Dragana Jovanović ni bilo koje drugo ovlašćeno lice preduzeća, koje nije potpisalo narudžbenicu, ne mora da plati niti da strahuje od izvršitelja. Zato, preporučuje oprez prilikom potpisivanja narudžbenica, ali napominje da je i usmeni dogovor obavezujući.

Da bi saznali istinu o „Imeniku Srbije 2018“, kao i od koga su dobili dozvolu za štampanje, pokušali smo da se raspitamo na adresi „Grotel centra“ u Beogradu, ali i telefonom i imejlom. Vrata kancelarije uvek su bila zaključana, a odgovora na pozive, poruke i elektronsku poštu – nije bilo.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *