Preduzetnici sada sami traže snabdevača struje

Preduzetnici sada sami traže snabdevača struje

Na tržištu energije našlo se 17.000 preduzetnika. Ovi kupci gube pravo na javno snabdevanje, pa moraju da prave ugovor sa nekim od prodavaca struje. Na listi se našli i frizeri, pekari.

Frizerske i krojačke radnje sa više zaposlenih, sve pekare, fotokopirnice i ostalih 17.000 preduzetnika koji troše više od 30.000 kilovat-časova godinje, moraće struju od oktobra sami da kupuju. Otvaranjem tržišta električne energije, ovi kupci gube pravo na javno snadbevanje kilovatima, pa će u naredne dve nedelje morati da naprave ugovor sa nekim od prodavaca. Zbog toga ih očekuju – i upola veći računi.

Prema rečima generalnog direktora EPS Aleksandra Obradovića, preduzetnici koji imaju potrošnju do propisanog limita su po zakonu dužni da napuste javno, povlašćeno snabdevanje.

– Očekujem da će EPS većinu njih uspeti da zadrži na tržištu – rekao je Obradović. – Narednih nedelja EPS će krenuti u akciju tako što će kontaktirati sa preduzetnicima koji će izaći na slobodno tržište i sa njima pokušati da sklopi ugovor o snabdevanju električnom energijom. Oni su po zakonu bili dužni da od 1. jula napuste javno snabdevanje po regulisanoj ceni struje, ali da im je u dogovoru sa Ministarstvom energetike i Agencijom za energetiku dato dodatno vreme.

Pod “kapu” nove regulative ući će zapravo – mali biznis, odnosno svako ko ima više od troje – četvoro zaposlenih ili bilo kakvu proizvodnju.

– Potrošnja od 2.500 kilovat-sati mesečno, koliko troše firme koje će morati same da traže snadbevača, je količina koju potroši i malo veće domaćinstvo ukoliko se greje na struju – kaže Slobodan Ružić iz “Enerdži sejving grup”. – Verovatno će većina izabrati EPS sa svog snadbevača jer on ima mogućnost da im da i dalje nižu cenu od ostalih. Sad, sve je u kalkulaciji, ukoliko EPS previše podigne, možda neko i ode.

Koga god odaberu, potrošači će morati da plate – više, zato iz Udruženja potrošača očekuju da preduzetnici dobiju ponudu sa većom cenom od minimalno 30 odsto.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *