Preduzetnici traže manje oporezivanje zarada

Preduzetnici traže manje oporezivanje zarada

Razvoj preduzetništva najbolje bi podstaklo snižavanje stope oporezivanja zarada, smatra 90 odsto najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, pokazalo je istraživanje revizorsko konsultanske kompanije EY

Da će pronalaženje i zadržavanje ključnog kadra biti jedan od najvećih izazova u njihovom budućem poslovanju procenilo je 59 odsto anketiranih preduzetnika, a 57 odsto smatra da je potrebno razvijanje povoljnijih izvora finansiranja.

U prvom EY Preduzetničkom barometru je navedeno da je čak 68 preduzetnika u Srbiji uspelo da izgradi brzorastuće kompanije iz prvog pokušaja, 82 odsto je započelo poslovanje samostalno ili u saradnji sa partnerom, a 74 odsto njih koji vode najuspešnije kompanije ima visoku stručnu spremu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata istraživanja EY rekla da se u Vladi Srbije razmatraju mogućnosti kako da se privreda rastereti nameta i pozvala preduzetnike da dostave predloge mera koje bi mogle da im olakšaju poslovanje.

Ona je podsetila da je vlada 2016. proglasila Godinom preduzetnika i istakla da se dosta čini na stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja.

Generalni direktor EY u Srbiji Ivan Rakić je kazao da ta kompanija u okviru projekta EY Preduzetnik godine ukazuje na značaj preduzentištva i njegove podrške inovacijama i rastu domaće privrede.

Taj projekat, kako je ocenio, potvrđuje da u Srbiji ima „sjajnih preduzetnika“ i da je potrebno da obrazovni sistem prati potrebe privrede, kako bi se laške dolazilo do kvalitetnih radnika i mladi mogli lakše da zapošljavaju.

Novi konkurs za EY Preduzentnika godine će trajati do 15. novembra, a pobednik, koji će konkurisati za EY Svetskog preduzetnika godina, biće proglašen februara iduće godine.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *