Prehrambeni potencijali Vojvodine promovisani u Italiji

Prehrambeni potencijali Vojvodine promovisani u Italiji

Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond) je prethodnih nekoliko dana italijanskim privrednicima predstavljao mogućnost za investicije u Vojvodini, sa akcentom na potencijale mesne i mlekarske industrije, proizvodnje i prerade voća i povrća, kao i organske proizvodnje.

Konferencijama i B2B sastancima prisustvovale su i domaće kompanije “Global Seed” u Novom Sadu, “Suncokret” u Hajdukovu, Poljoprivredno gazdinstvo “Koluvija” sa organskom farmom u Staroj Pazovi, “Industrija mesa Đurđević”, kao i “Mirotin grupa” sa sedištem u Vrbasu.

Prezentacije su održane u Milanu i u gradu Busto Arsizio, gde je delegaciji iz Vojvodine – Vladi APV na čelu sa predsednikom Vlade Bojanom Pajtićem i VIP Fondu – domaćin bio gradonačelnik Đanluiđi Faroli, a konferenciji su prisustvovale lokalne firme iz različitih privrednih grana koje su pokazale interesovanje da saznaju više o preduzetničkoj i investicionoj klimi u Vojvodini. Nakon razgovora sa italijanskim kompanijama, dogovoreno je da se na jesen organizuje susret i dijalog predstavnika italijanskih i srpskih firmi u Italiji.

Prezentacija o organskoj proizvodnji održana je u okviru Univerzalne svetske izložbe Milano EXPO 2015, čija je ovogodišnja tema bila “Nahranimo planetu. Energija za život”, a na kojoj se Vojvodina predstavlja u okviru programa na Nacionalnom paviljonu Republike Srbije. Ova konferencija privukla je veliku pažnju gostiju, koji su imali priliku i da degustiraju vojvođanske organske proizvode. VIP fondu su u organizaciji konferencija i B2B sastanaka pomagale partnerske institucije: italijansko udruženje industrijalaca “Asolombardija”, Privredna komora Milana, Ambasada Italije, Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji – Konfindustrija, Kancelarija za internacionalizaciju Banke Intesa, koja je i generalni pokrivitelj izložbe EXPO 2015, kao i drugi partneri.

Izvor: ekapija, 16.06.2015.

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *