Prekvalifikacija put do novih softveraša

Prekvalifikacija put do novih softveraša

Krajem avgusta srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je formiranje ministarskog tima za IT sektor sa zadatkom da se izvoz softvera u naredne dve godine poveća na više od dve milijarde evra. Ukupan izvoz IT sektora u 2015. godini dostigao je 678,3 miliona evra, a lanjski neto izvoz, odnosno razlika između izvoza i uvoza, bila je 317,4 miliona evra, što ga čini trećim najuspešnijim domaćim proizvodom, odmah posle kukuruza i smrznutog voća.

Šanse za zaradu u IT sektoru su velike, ali postoji problem nedostatka kadrova. Prosečna plata programera u Srbiji je tri puta veća od prosečne republičke. Procenjuje se da bi samo u ovom trenutku u IT sektoru moglo biti zaposleno 30.000 stručnjaka, ali ih Srbija nema jer svega između hiljadu i 1.500 ljudi godišnje stekne zvanje IT inženjera. Srpski IT stručnjaci su veoma traženi od poslodavaca, a pogotovo stranih invesitora koji dolaze u Srbiju i koji su spremni da daju dobre plate za dobrog IT inženjera. Praksa je pokazala da domaća IT industrija ima ogromne mogućnosti, ali da još uvek ne raste u skladu s njima – samo zbog nedostatka kvalifikovanih ljudi, ali i greške u obrazovnom sistemu i nedostatku informatike i aktuelnih udžbenika tamo gde ona postoji.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, ističe da će država rešavati problem nedostatka IT stručnjaka kroz prekvalifikaciju. Naime, ona objašnjava da su ključne mere koje je to Ministarstvo predložilo u Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija, razvoj IT kadrova radi popunjavanja postojećih potreba tržišta, ali i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta radi sprečavanja odliva kadrova iz tog sektora.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremilo je strateške mere za razvoj IT sektora da bismo u potpunosti iskoristili proizvodne i izvozne kapacitete – rekla je Tatjana Matić. – Putem programa prekvalifikacija koji pripremamo doći ćemo do brzog rešenja trenutne potrebe za kadrovima, dok će uvođenje informatike i programiranja kao obaveznog nastavnog predmeta dugoročno otvoriti mogućnost za formiranje većeg broja IT profesionalaca u Srbiji. S druge strane, moramo i da stvorimo takve tehnološke eko-sisteme koji će biti privlačni i stručnjacima koje već imamo jer nam preti i odliv nastavnog kadra u toj oblasti.

Lj. Malešević

Kroz startap pet puta uvećane investicije

Za start-ap programe se u Srbiji čulo pre nekoliko godina i pokazalo se da se kroz IT sektor može napraviti dobar biznis. Za softver je potrebna samo osoba koja ga pravi, a distribucija i sve ostalo ide kroz digitalni svet. Srpski tehnološki start-apovi su u poslednjoj godini pet puta uvećali investicije koje su privlačili, tako da je na taj način u Srbiju ušlo više od 50 miliona dolara. Taj novac je bespovratan, a vlasnici dele rizik s osnivačima i preduzetnicima.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *