Prelevmani slamka spasa za domaće mlekarstvo

Prelevmani slamka spasa za domaće mlekarstvo

Uvoz mleka i mlečnih prerađevina je očigledno prešao sve granice, a Vlada je posegnula za potezom koji se i očekivao.

Tačnije, kao što je sredinom maja i najavio premijer Aleksandar Vučić, Vlada uvodi posebnu taksu na uvoz belog napitka, čime će se ublažiti kriza domaćeg mlekarstva.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče  da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza. Ona je  precizirala da je prelevman za uvoz mleka od 10 do 20 dinara, dok je za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

„Posle ozbiljinih višemesečnih i temeljnih analiza tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor, vlada je donela odluku da uvede prelevmane na mleko i kiselo mlečne proizvode. Ovo je privremena mera u kontekstu ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda”, istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će prelevmani važiti do kraja godine.

Država na ovaj način, smatra Bogosavljević-Bošković, želi da koliko je to moguće zaštiti domaće proizvođače koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na evropske farmere koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju. Potreba za uvođenjem prelevmana se javila zbog, istakla je, evidentnog poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda, a kao primer je navela podatak da je u prvih pet meseci zabeležen veći uvoz ovih proizvoda za oko 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog teške situacije prošle nedelje protestovali su i vojvođanski poljoprivrednici.

Paori su tvrdili  da  je najveći problem što su zatvorena mnoga otkupna mesta i što mali proizvođači više ne mogu da prodaju svoj proizvod.

Takođe su isticali da oni ne mogu da prodaju i proizvode mleko  po uvoznoj ceni koje su se kretale od 28 do 31 dinar po litru. Realno bi bilo da današnja cena iznosi od 40 do 45 dinara po litru bez premije, tvrdili su farmeri.

S. Gluščević

Važan odnos sa Evropskom unijom
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković   je rekla da Vlada Srbije ne želi ni na koji način da ugrozi dobre odnose sa EU u pogledu spoljnotrgovinske razmene čiji je obim u prošloj godini iznosio 1,9 milijardi evra, pri čemu je Srbija ostvarila suficit od 334 miliona evra. „Zato mi i dalje ostajemo čvrsto na evropskom kursu u poljoprivredi. Imaćemo intenzivne kontakte sa Briselom sa kojim zajedno analiziramo stanje na tržištu mlekarskih proizvoda u Srbiji i dogovaramo zaštitne mehanizme kada se radi o ovim proizvodima”, zaključila je Bogosavljević Bošković.

Izvor : Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *