Premije mogu još mnogo da rastu

Premije mogu još mnogo da rastu

U Aranđelovcu u sredu 29. novembra 2017. godine počela prva konferencija „Srpski dani osiguranja“. Tabaković: U ovom sektoru, uprkos rastu iz godine u godinu, skromni finansijski pokazatelji.

Poboljšano ekonomsko okruženje za poslovanje i privredni rast uticali su i na pozitivne promene u sektoru osiguranja u Srbiji. Rast prikupljene premije, porast udela životnog osiguranja, povećanje tehničkih i garantnih rezervi i veća zaštita osiguranika značajni su pomaci na ovom tržištu, ocenjeno je na otvaranju prve konferencije „Srpski dani osiguranja“ koja se održava u Aranđelovcu.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković istakla je, otvarajući dvodnevni skup, da su finansijski pokazatelji u sektoru osiguranja još uvek skromni, ali da godinama unazad beleže stabilan rast.

– Ukupna premija osiguranja za prvu polovinu 2017. iznosila je 48,8 milijardi dinara, ili 404 miliona evra, što je za 8,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine – istakla je Tabaković. – Od pojedinačnih vrsta osiguranja, najveće učešće u ukupnoj premiji ostvarilo je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila od 32 odsto, a iza njega slede životna osiguranja sa 22,5 odsto, imovinska osiguranja sa 20,9 odsto, i kasko osiguranje motornih vozila sa 8,5 odsto.

Najveći izazov u sektoru osiguranja, trenutno je, po rečima guvernera NBS, unapređenje regulative obaveznih osiguranja u saobraćaju.

– To je posao koji nosi Ministarstvo finansija, ali uz svesrdnu pomoć i koordinaciju drugih državnih institucija, među kojima je i NBS – istakla je Tabaković. 

– Na našu inicijativu, delatnost osiguranja je i neposredno zastupljena u ovom poslu, preko Udruženja osiguravača Srbije. Oko najosetljivijih pitanja mora biti postignut konsenzus tržišnih učesnika, jer ćemo jedino tako doći do praktično primenjivog propisa, a pravo je odsustvo te osobine i najveća mana dobrog dela odredaba postojećeg Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Kada se i taj posao završi, imaćemo zaokružen kvalitetan regulatorni okvir delatnosti osiguranja i otvorićemo put za dalja unapređenja propisa.

Mirko Petrović, predsednik upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije i prvi čovek Dunav osiguranja, istakao je da je želja osuguravača da se pozcioniraju i kao institucionalni investitori koji mogu biti od velikog značaja kao jedan od zamajaca unapređenja srpske privrede.

– Sektor osiguranja važan je činilac finansijske stabilnosti i kao takav znatno utiče na razvitak svake države – napomenuo je Petrović.

Prvog dana konferencije najviše se razgovaralo upravo o neophodnim izmenama važećeg Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije ukazao je na ključne probleme i neusklađenosti sa zaknodavstvom EU u ovoj oblasti.

– Zakonskim rešenjem iz 2009. godine predviđeno je postojanje dva Garantna fonda, jednog u okviru UOS, koje bi se bavilo rešavanjem nasleđenih problema iz prošlosti, i formiranje novog, koji bi se bavio budućim problemima – naveo je Jovanović, dodajući da Udruženje osiguravača „čvrsto drži“ Garantni fond. – Od novog zakona očekuje se da trajno reši problem Garantnog fonda. Osiguravači su ti koji će sredstvima ovog fonda najdomaćinskije upravljati.
Od novog zakona, prema njegovim rečima, takođe se očekuje da omogući izdavanje zapisnika i druge dokazne dokumentacije preko UOS.

– Od 1. januara svi zapisnici u digitalnom obliku stizaće u informacioni centar UOS, a posle će se to prosleđivati osiguravajućem društvu, takođe u digitalnom obliku – ukazao je Jovanović. – Tako će se do zapisnika stizati u roku od 24 časa, a sada postoji problem što se na zapisnik čeka po nekoliko desetina dana.

Na 1.000 stanovnika 312 vozila

Duško Jovanović je istakao da je stepen motorizacije Srbije 312 vozila na 1.000 stanovnika. Dok je ovaj pokazatelj za Hrvatsku 392, za BiH 239, za Sloveniju 574 i Makedoniju 205.
– Prosečna starost vozila kod nas je 17 godina, dok godišnje oko 600 ljudi nastrada u saobraćaju, a 20.000 ih bude povređeno, od kojih 3.500 veoma teško – naveo je Jovanović. – Od oko 35.000 saobraćajnih šteta, 14.000 su štete na licima, a ostalo materijalna šteta.

Ukupna premija osiguranja od autoodgovornosti je 30 milijardi dinara, ili 240 miliona evra, što je rast od 4,3 odsto. Prosečna premija osiguranja od autoodgovornosti u Srbiji iznosi 12.820 dinara, odnosno 104 evra, u Crnoj Gori 169 evra, BiH 152 evra, Hrvatskoj 130 i Sloveniji 120 evra – naveo je Duško Jovanović. 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *