Prestrojavanje u našem bankarskom sektoru tek počelo

Prestrojavanje u našem bankarskom sektoru tek počelo

Povlačenje evropskih banaka iz jugoistočne Evrope zbog visokog nivoa problematičnih kredita i ukrupnjavanje bankarskog sektora u Srbiji bilo je očekivano, ocenjuju ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković rekao je da nije iznenađenje što strani investitori prodaju banke Srbiji, a kupuju ih domaći biznismeni.– Perspektiva rasta bankarskog sistema u zemljama jugoistočne Evrope je slaba – rekao je Živković. – Evropske banke su u problemima i s relativno niskim kapitalom, a rešavanje problema u bankama u jugoistočnoj Evropi bi zahtevalo dosta dodatnog kapitala.

Po njegovim rečima, Treba očekivati i dalje povlačenje evopskih banaka iz jugoistočne Evrope, pa i Srbije.– Stranci su preuzimali banke u Srbiji jer su bili relativno povoljni uslovi. Kako će ih voditi domaći investitori, u ovom trenutku je teško proceniti – rekao je Živković. Ekonomista Ivan Nikolić istakao je da je „koncentracija na srpskom bankarskom tržištu mala i da se očekivalo ukrupnjavanje banaka”.

– Ukrupnjavanje je poželjno, a ne vidim problem da to rade domaći investitori, a posebno da kupuju banke koje su imale ograničene aktivnosti, a neke verovatno i probleme u poslovanju – ocenio je Nikolić. Dodao je da je ukrupnjavanje „zakon tržišta i pozitivan proces jer će podići performanse i pojačati konkurenciju među bankama, a to će doneti dobrobit i klijentima jer će pojeftiniti kredite”.

– Iskustvo pokazuje da strani vlasnici nisu uvek uspešni – rekao je Nikolić. Ove nedelje su dve strane banke prešle u ruke srpskih biznismena. Najpre je biznismen i vlasnik kompanije „MK komerc” Miodrag Kostić saopštio da je dogovorio kupovinu 100 odsto kapitala grčke Alfa banke. Alfa banka posluje u Srbiji od 2002. godine, kada je kupila Jubanku. Kostić je ranije kupio AIK banku, šestu u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi evra na kraju 2016. godine, a vlasnik je 20 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke.

Druga banka koja je iz inostranog vlasništva prešla u srpsko je Findomestik Beograd, koju su kupili vlasnici kragujevačke Direktne banke Andrej Jovanović i Bojan Milovanović. Findomestik Beograd je deo Findomestik banke Italija, koja je u sastavu šire bankarske grupacije BNP Pariba. U bankarskim krugovima nije tajna da još nekoliko vlasnika stranih banaka u Srbiji namerava da ih proda i napusti ovo tržište.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *