Prihod firme kroji članarinu

Prihod firme kroji članarinu

Skupština Privredne komore Srbije usvojila iznose koje će firme plaćati od 2017. Većina naših malih i srednjih preduzeća neće biti u obavezi da plaća.
Sve firme u Srbiji od 1. januara 2017. moraće da budu članovi Privredne komore Srbije. Skupština PKS u četvrtak 8. decembra 2016. godine je usvojila novi cenovnik članarina koje će morati da plaćaju. Većina njih, pre svega preduzetnici i početnici u poslu, neće imati nikakav trošak. Ostale kompanije, u zavisnosti od poslovnih prihoda, mesečno će plaćati od 300 do 185.000 dinara.

Članarine su se dosad obračunavle po svakom zaposlenom i to u iznosu od 0,19 odsto bruto plate svakog radnika. Takva formula, uz obavezno članstvo, bila bi preveliko opterećenje privredi.
– Članastvo i članarine postoje da bi privreda na jednom mestu mogla da zastupa svoje interese. Da se na legitiman način bori za svoje interese – rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. – Treba da gledamo da što manje opteretimo privredu, ali i da omogućimo efikasan rad komorskog sistema. Sada će svaki privrednik moći da bira i da bude biran. Dosadašnji način obračuna je neprikladan za sadašnje stanje. Pokušali smo da nađemo meru. Skoro 75 odsto firmi ovim predlogom će biti oslobođeno plaćanja članarine.
Nova skala, međutim, nije prošla bez kritike. Jedan od članova Skupštine PKS zamerio je što su za kriterijum uzeti poslovni prihodi, jer su tako opterećeni prerađivači koji imaju velike prihode, ali male profite. Predstavnik preduzetnika, s druge strane, zažalio je što su oni izuzeti iz plaćanja. Smatra da i oni treba da izmiruju članarinu, jer će tako biti ravnopravni.
Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *