Prihod Komercijalne banke pet puta veći nego u istom periodu prošle godine

Prihod Komercijalne banke pet puta veći nego u istom periodu prošle godine

Komercijalna banka u kojoj je država većinski akcionar završila je prvi kvartal ove godine sa prihodom od oko 1,4 milijarde dinara, što je više od pet puta bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prošle godine, kaže predsednik Upravnog odbora te banke Vladimir Krulj.

Krulj je naglasio da je početkom godine Komercijalna banka dobila novi menadžment, koji je, kako je naveo, uveo visoke standarde upravljanja i poslovanja, kao i transparentnost u radu, u skladu sa zakonom i bankarskim pravilima.

Upitan da komentariše pripremu Komercijalne banke za privatizaciju, najavljenu za 2017. godinu, Krulj navodi da postoje ambiciozni razvojni planovi.

„Ti planovi se tiču regionalne ekspanzije, lansiranja novih proizvoda pre svega u sferi digitalnog bankarstva, kao i snažne uloge u rešavanju pitanja nenaplativih kredita, a posebnu pažnju u svom razvoju, Komercijalna banka posvetiće malim i srednjim preduzećima, kao segmentu ekonomije sa velikim perspektivama rasta“, rekao je Krulj Tanjugu.

Govoreći o nenaplativim kreditima, Krulj je rekao da je Strategija za rešavanje problematičnih kredita koju je prošle godine usvojila Vlada Srbije usmerena na unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija u suzbijanju ovog problema na finansijskom tržištu.

Takođe, u fokusu je i uspostavljanje sistema koji će sprečiti njihovu akumulaciju do nivoa koji može imati negativne efekte na kreditnu aktivnost uz ugrožavanje potencijalnog ekonomskog rasta.

„Činjenica je da je dosadašnja realizacija ove strategije zaustavila rast nivoa nenaplativih kredita, čiji je udeo oko 20 odsto ukupnih plasmana banaka“, rekao je Krulj, koji je i vanredni profesor na Univerzitetu u Luvenu (Belgija).

Prema njegovim rečima, Komercijalna banka je veoma zainteresovana za rešavanje tog pitanja i veoma je aktivna u implementaciji vladine Strategije za njihovo rešavanje.

„Posebno radimo na jačanju kapaciteta za smanjivanje nenaplativih kredita, želimo da izgradimo lidersku poziciju u rešavanju ovog veoma bitnog pitanja za sektor u celini. Takođe, radimo i na privlačenju investitora koji bi bili spremni da otkupljuju takve zajmove po prihvatljivim cenama“, rekao je Krulj.

Krulj je dodao da je analiza pokazala da je Komercijalna banka visoko kapitalizovana i likvidna, iako učešće problematičnih kredita predstavlja izvor rizika u domaćem bankarskom sektoru.

Njihov udeo, kako tvrdi, ne ugrožava stabilnost finansijskog sistema, posebno imajući u vidu pokrivenost tih kredita regulatornim rezervama.

Krulj je podsetio da Vlada Srbije Strategiju za rešavanje nenaplativih kredita realizuje u saradnji sa MMF, Svetskom bankom i EBRD-om, i poručio da će se ta saradnja nastaviti.

Izvor: 08.05.2016.RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *