Prihod od poreza stimulans za razvoj

Prihod od poreza stimulans za razvoj

Direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za regulatornu refomu Jelena Bojović ocenila je danas da je za lokalne samouprave bitno da zadrže prihod od poreza na zarade i porez na imovine, jer je to „njihov stimulans za dalji razvoj“.

„To jeste gubitak u budžetu, ali s druge strane nadomestiće ga. Jako je bitno za lokalne samouprave da zadrže te dve vrste prihoda porez na zarade i porez na imovine, odatle sve kreće“, rekla je ona za Radio-televiziju Srbije.

Istakla je da je suština decentralizacije da lokalne samouprave same svojim radom mogu da utiču na povećanje prihoda. Bojović je podsetila da predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je Vlada Srbije nedavno usvojila, podrazumeva smanjenje budžeta gradova i opština do tri odsto.

Kako je dodala, smanjen je udeo u prihodima od poreza na zarade za šest, odnosno za četiri odsto u zavisnosti od toga da li su gradovi ili lokalne samouprave, ali linearno gledajući celu lokalnu samoupravu to podrazumeva smanjenje njihovog budžeta do tri odsto.

Bojović je kazala da bi uvodjenje centralizovanog elektronskog sistema za javne nabavke omogućilo da se jasno i transparentno vidi šta opštine i gradovi nude, koji tenderi su u opticaju, a šta ponudjači nude.

„Naš predlog vezan za javne nabavke je evaluacija uradjenog. Kad izaberete na tenderu izvodjača koji će raditi put treba da se po završetku puta uradi evaluacija onoga što je uradjeno, da se kaže taj ponudjač je ispunio svoje obaveze iz ugovora i da se on oceni“, rekla je Bojović.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *