Prioritet podrška malim i srednjim gazdinstvima

Prioritet podrška malim i srednjim gazdinstvima

U okviru redovnih aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sekretar Vuk Radojević obišao je zadrugare i poljoprivrednike u sremskim mestima Beška, Krčedin, Surduk i Belegiš, i predstavio im mere agrarne politike resornog pokrajinskog sekretarijata. Radojević je, u pratnji predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića, posetu započeo obilaskom Zemljoradničke zadruge „Beška” u Beški, koja je, kako je naveo, pravi primer zadrugarstva, baziran na tradicionalnim zadrugarskim vrednostima.

– Jedna od izmena u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je ta da smo u našem radu, kroz konkurse i dodelu bespovratnih sredstava, prepoznali zemljoradničke zadruge – kazao je Radojević, dodajući da se u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine nastoji doći do optimalnog modela za podršku daljeg razvoja zadrugarstva.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak istakao je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih segmenata na teritoriji njihove opštine, i podsetio na to da je lokalni buyet za poljoprivredu ove godine uvećan deset miliona dinara, s tendencijom povećanja u narednim godinama.

Sekretar Radojević posetio je i Zemljoradničku zadrugu „Beška–Agrar” u Krčedinu, koja je od 2014. godine u privatnom vlasništvu. Reč je o zadruzi koja uspešno posluje i koja ima moderne skladišne kapacitete i novu tehnologiju čuvanja žitarica.– To je primer pravog oblika udruživanja, gde se uključuju i kooperanti, i gde s takvim skladišnim kapacitetima oni imaju daleko bolju poziciju na tržištu – naglasio je Radojević, dodajući da bi takav vid primene nove tehnologije, ukoliko pokaže dobre rezultate, mogao biti prepoznat kroz mere resornog sekretarijata jer omogućava individualnim poljoprivrednim proizvođačima da imaju svoje skladišne kapacitete, odnosno da budu „gospodari svoje robe” te da se opredele za pravi momenat za izlazak na tržište i ostvare bolju cenu.

U pratnji predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića, sekretar za poljoprivredu obišao je i domaćinstvo Sime Paunovića i vinariju „Milanović” u Surduku, kao i gazdinstvo Zorana Ličanina u Belegišu.Radojević je još dodao da je jedan od prioriteta u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu podrška malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima.

– To se ove godine vrlo jasno oslikava u određenim ograničenjima koja smo uspostavili prilikom dodele bespovratnih sredstava. Kada je u pitanju intenzivna proizvodnja, voćarsko-vinogradarska, povrtarska, pravo sticanja bespovratnih sredstava imaju gazdinstva veličine do 50 hektara, a kada je u pitanju ratarska proizvodnja, gazdinstva veličine do 100 hektara. Time smo limitirali velike proizvođače i fokusirali se na male i srednje, kojima najpre treba pomoći – naglasio je Radojević.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović naglasio je da je bitno da se poljoprivrednici što bolje informišu o merama podrške koje su im na raspolaganju s republičkog i pokrajinskog nivoa. On je dodao da je opština Stara Pazova, kroz mere podrške za 100 gazdinstava s veličinom poseda do pet hektara, opredelila iznos do 50.000 dinara za nabavku goriva za početak sezone.

 

Interesovanje za startap

Radojević je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da vlada ogromno interesovanje za startap program, odnosno za meru podrške mladima koji su se opredelili da ostanu da žive u selu.
– Hoćemo da stimulišemo mlade poljoprivrednike, da im damo inicijalnu kapislu do oko 1,5 milion dinara, 75 odsto bespovratno, da bi se opredelili za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – kazao je Radojević, i napomenuo da su od ove godine prvi put konkretno podržani mladi i žene na selu, tako što mogu da ostvare do 70 odsto povrata od ukupne investicije, dok je to ranije bilo do 50 odsto.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *