Prioritetni zadatak borba protiv sive ekonomije

Prioritetni zadatak borba protiv sive ekonomije

Predsednik Upravnog odbora (UO) Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Goran Kovačević rekao je 26.aprila 2017. godine da je prioritetni zadatak za tu organizaciju strukturna borba protiv sive ekonomije.

On je posle Izborne skupštine NALED-a na kojoj su izabrani novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora istakao da Srbija mora biti dobro organizovano država ako želi u Evropu.

– Predstoji nam da usaglasimo pravni sistem sa evropskim, ali to neće biti dovoljno ako ga ne budemo primenili u praksi – rekao je Kovačević.

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Stanka Čurović istakla je da je ta organizacija najaktivniji partner Vladi Srbije u reformama.

– Na nama je da nađemo najbolja rešenja za otvorena pitanja kao što su siva ekonomija, nedovoljna konkurentnost i nedostatak e-uprave – rekla je Čurović.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da „nije samo dovolno da Vlada Srbije promoviše reforme, već je važno da iza nje stoji organizacija sastavljena od stručnjaka kao što je NALED“.
– Ta organizacija nam je pomogla da neke zakone zajedno sa Skupštinom Srbije učinimo boljim, a sada nam predstoji da napravimo e-katastar i e-prostor – rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se „upis u katastar obavljati za tri dana, a prostorni planovi u elektronskom obliku će se raditi najduže za godinu dana kako ne bi bio iznuđenih rešenja“.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da su rezultati nagradne igre u borbi protiv sive ekonomije dali bolje rezultate od očekivanih.

Dodala je da je Zakon o inspekcijskom nadzoru doprineo da se za 15 odsto poveća broj novoregistrovanih firmi i za devet odsto smanji broj ođavljenih.

– Otklonjena je velika nelogičnost da inspektor ne sme da uđe u radnju koja nelegalno radi – rekla je Brnabić.

Istakla je da je plan da se u potpunosti uvede e-uprava i završi prenos matičnih knjiga u elektronski oblik do juna ove godine.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je da je cilj da se e-uprava uvede i u sektor poljoprivrede i da se pruži podrška dvema kategorijama – ženama i mladima.

– Srbija mora da ispuni obećanja i da reši pitanje preostalih državnih preduzeća i petrohemijskog kompleksa, jer su ona izvor fiskalnog rizika za zemlju – upozorio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen.

Dodao je da bez rešavanja pitanja tih preduzeća ništa ne može da se postigne.

– Ako mala i srednja preduzeća ne počnu da rastu, vi ne možete da se razvijate dalje. Morate motivisati građane da budu privatnici, da ne čekaju posao u javnom sektoru – rekao je Verhiejen.

Dodao je da je neophodno sprovesti reforme u zdravstvu i obrazovanju i novac trošiti na bolji način.

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa ocenio je da su makroekonomska stabilnost i otpornost finansijskog sektora ključna stvar u reformama, a da su u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zabeleženi impresivni rezultati u fiskalnoj konsolidaciji.

Ocenio je da privredni rast, koji se sada polako uvećava, nije dovoljan i trebalo bi da bude više od pet odsto, a da bi se to postiglo potrebno je do kraja sprovesti predviđene reforme.

 

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *