Pripreme za promociju srpskih kompanija u Tirani

Pripreme za promociju srpskih kompanija u Tirani

Podrška albanskog premijera ekonomskom povezivanju u regionu, a povodom predstojeeg novembarskog sajma u Tirani.

Albanski premijer Edi Rama je 5. oktobra 2017. godine, u razgovoru sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji boravi u Tirani, lično podržao pripreme za učešće srpskih kompanija na privrednom sajmu koji će se krajem novembra održati u glavnom gradu Albanije i skupštinu Trgovinsko – industrijske komore Srbija – Albanija, koja će zasedati tokom ove sajamske manifestacije i okupiti oko stotinu srpskih i albanskih kompanija.

Predsednik albanske vlade posebno interesovanje pokazao je za aktivnosti Komorskog investicionog foruma na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu, kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za regionalni prostor koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

„Dobra vest je da je pet premijera iz regiona – Srbije, Albanije, Crne Gore,Makedonije i Kosova* već iz svog najbližeg okruženja, imenovalo koordinatore za brže sprovođenje akcionog plana za zajednički ekonomski prostor, što je bila jedna od ključnih preporuka poslovnog sektora na samitu u Trstu“, ističe Čadež.

Predsednik albanske vlade je, po rečima Čadeža, izrazio zadovoljstvo i rezultatima bilateralne saradnje na umrežavanju albanskih i srpskih kompanija, postignutim u poslednjih godinu dana, od niškog poslovnog foruma Srbija – Albanija. Početkom iduće nedelje biće raspisan poziv kompanijama iz Srbije za učešće na sajmu u Tirani, najavio je Čadež.

Prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani, podrška političkih rukovodstva jačanju privredne saradnje i posvećenost poslovnih asocijacija regionalnom povezivanju, kako ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije, doprineo je ovogodišnjem rastu ukupne trgovine – i izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i uvoza albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Posle foruma u Nišu, nastupa naših kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko – albanske komore, raste broj kompanija koje međusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto. Interesovanje je sve veće i već beležimo primere dogovora o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstava“, ističe Čadež.

Čadež tokom boravka u Tirani ima i niz sastanaka u albanskoj Vladi. Sa Arbenom Ahmetajem, ministrom finansija i ekonomije, Blendijem Klosijem, ministrom, turizma i zaštite životne sredine i Damianom Gjiknuriem, ministrom energetike i infrastrukture razgovara o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *