Privatizacija preduzeća biće završena na vreme

Privatizacija preduzeća biće završena na vreme

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je 17. novembra 2015. godine da će ceo ciklus privatizacije državnih preduzeća biti završen na vreme, kao i da će do kraja godine biti rešen status sedam od 17 preduzeća za koje je produžen rok do maja 2016. godine.

„Ja sam optimista da ćemo uspeti sve da završimo što je predviđeno kroz različite procese i modele privatizacije“, rekao je  Sertić odgovarajući na pitanje novinara prilikom posete Subotici.

On je kazao da će pojedina preduzeća koja nemaju tržišno poslovanje otići u stečaj, ali da to neće značiti kraj za njih, kao i da će neka druga preduzeća biti rešena kroz restrukturiranje dugova, ali da će morati da imaju tekuće poslovanje usklađeno sa odlukom suda, kao i da striktno poštuju predviđene planove.

Sertić rekao da je država prošle godine započela ozbiljnu reformu u četiri velika preduzeća-EPS-u, Železnicama, Putevima Srbije i Srbijagasu, kao i da je za 32 preduzeća počeo da se sprovodi kontrolni mehanizam, odnosno nadzor nad njihovim poslovanjem kako bi mogli da se mere njihovi rezultrati.

Kako je rekao Sertić, u prvih šest meseci najveći broj tih preduzeća je pokazao da poštuje predviđene planove, odnosno imala su veće prihode, manje troškove i nešto manje zaposlenih.

„Od javnih preduzeća i državnih kompanija, dobar primer su EPS, Pošta i SDPR koji imaju bolje rezultate od onog što su predvideli svojim planovima“, rekao je Sertić.

Kada je reč o privatizaciji medija, Sertić je rekao da je od 50 medija za koje je objavljena prodaja pokazan interes za njih 25 od čega je već potpisano 12 ugovora i ostale su da se završe jos neke pravne procedure.

On je dodao da će ostali mediji biti rešeni podelom akcija zaposlenima koji imaju pravo na to.

Na pitanje šta će biti sa novosadskim „Dnevnikom“ Sertić je rekao da su bila dva tendera i da, koliko je njemu poznato, nije bilo zaintersovanih.

Sertić je dodao daje predviđeno da, ako nema kupaca, taj list ode u stečaj i da se iz te faze proda imovina, eventualno ako neko bude zaintersovan.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *