Privreda bi primenljive zakone

Privreda bi primenljive zakone

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj u četvrtak izabrala novo rukovodstvo. Privreda ceni da je Vlada na poslu pripreme, donošenja i primene zakona zaslužila ocenu 4,8 od maksimalnih deset. Institucije su najažurnije po pitanju odgovaranja na upite od javnog značaja (ocena 7,5), ali i dalje podzakonska akta i pravilnici kasne u proseku čak 1.411 dana. I tu je Vlada zaradila najgoru ocenu – 3,1, pokazuje poslednji podaci Regulatornog indeksa Srbije, koji vodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

NALED je u četvrtak dobio i novo rukovodstvo. Anu Brnabić, ministarku državne uprave i lokalne samouprave, na mestu predsednika UO nasledio je Goran Kovačević, direktor trgovinskog lanca „Gomeks“.

– Potrebni su nam lako primenljivi zakoni. Problem je i što je čak 62 odsto zakona usvojeno po hitnom postupku – istakao je u četvrtak Goran Kovačević. – NALED već osam godina objavljuje „Sivu knjigu“, a od 500 pristiglih predloga u nju su dosad ušla 153 i skoro polovina je sprovedena u delo. U narednom periodu prioritet će nam biti i razvoje elektronske uprave. Ako država hoće da napreduje, moramo to da razvijemo jer elektronska uprava štedi vreme i novac.

S druge strane, NALED hvali napredak u proceduri izdavanja građevinskih dozvola. U prvoj polovini ove godine podneto je oko 6.500 zahteva za idavanje građevinskih dozvola, a izdato je 4.200 rešenja. Vrednost građevinskih radova je porasla za čak 70 odsto.

Novi članovi

Novi članovi UO NALED su Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i Dragana Čukić iz ACES-a. U UO su ostali Stanka Pejanović direktor „Gorenja“, Aleksandar Ružević, direktor „Koka-Kola Helenik Srbija“, Ernst Bode, direktor „Meser Tehnogasa“, Vojislav Genić, direktor SAP-a za javni sektor i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *