Privreda izdržala uprkos poplavama

Privreda izdržala uprkos poplavama

Savetnik ministra privrede Dušan Korunoski o finansijskim rezultatima koje su u protekloj godini postigla srpska preduzeća: Polovina gubitaka zbog firmi u restrukturiranju. Problem i prezaduženost.

Iako je srpska privreda lane poslovala sa gubitkom od 1,1 milijardu evra, rezultat privrede iz redovnog poslovanja je pozitivan. Naime, prihodi iz poslovanja privrede u 2014. godini veći su od poslovnih troškova.

– To nam daje optimizam, naročito nakon uticaja poplava i drastičog pada industrijske proizvodnje kao posledice – kaže za „Novosti“ Dušan Korunoski, savetnik ministra privrede. – Takođe, najveći deo ukupnih gubitaka, veći od polovine, nalazi se u preduzećima u restrukturiranju. Sa druge strane, privreda je već duži niz godina evidentno prezadužena i svako negativno pomeranje kursa dolara i evra (a u 2014. ih je bilo) donosi povećane finansijske rashode preduzećima, gde se, ove godine, naročito ističu negativne kursne razlike.

On objašnjava da je ukupan iznos troškova negativnih kursnih razlika (2007. evro bio 76, a 2014. čak 120 dinara) u statističkim izveštajima iznosio 246 milijardi dinara, što je povećalo finansijske rashode preduzeća za 50 procenata u odnosu na prošlu godinu.

S obzirom na to da je u ovom iznosu uključen i iznos „istorijskih“ negativnih kursnih razlika, očekivano je da gubici privrede budu veći, pogotovo kad se uzmu u obzir smanjene privredne aktivnosti kao posledica poplava – kaže Korunoski.

Savetnik ministra podseća da su ove godine u statističkim i finansijskim izveštajima obračunate i ranijih godina neiskazivane kursne razlike.

– To dodatno opterećuje finansijske bilanse gubicima koji su načinjeni u poslednih deset godina, a iskazani tek ove godine. Iz svih ovih razloga, ponovo podvlačimo, ovogodišnje statističke i finansijske izveštaje privrede ne treba uzimati „zdravo za gotovo“ pošto je promenjena kompletna metodologija obračuna i upoređivanja i apsolutne vrednosti su neuporedive – ističe Korunoski.

U Ministarstvu privrede podsećaju da je promena metodologije finansijskog izveštavanja dovela do teže uporedivosti ovogodišnjih i prošlogodišnjih finansijskih izveštaja zbog velikog broja promenjenih pozicija knjiženja.

– Privreda Srbije je već celu deceniju prezadužena i mogle su se očekivati povećani troškovi negativnih kursnih razlika u ovogodišnjim izveštajima, posebno zato što su podzakonska akta ukinula mogućnost da se kursne razlike za „istorijske“ kredite ne prikazuju kao finansijski prihod ili trošak – ukazuje Dušan Korunoski. – Pravilnikom o kontrolnom okviru koji je usvojen još u vladi Mirka Cvetkovića, privrednicima je ostavljena mogućnost da ne iskazuju trošak negativnih kursnih razlika. Novim pravilnicima ta je mogućnost ukinuta.

Bilo bi pozitivno

– Treba istaći da su rezultati iz poslovanja privrede na nivou prošlogodišnjih, što pokazuje žilavost i istrajnost realnog sektora privrede u Srbiji – ističe savetnik ministra. – Isključivo je povećanje finansijskih troškova, a koje je uključivalo i troškove kamata iz prethodnih godina, „presudilo“ da kumulativni gubici privrede budu veći nego lane. Kada bi se obračunavali samo prihodi i rashodi iz poslovanja, kumulativni efekat privrede Srbije bi bio pozitivan.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *