Privreda milijardu evra u gubitku

Privreda milijardu evra u gubitku

Po podacima Agencije za privredne registre, gubitak privrede u prošloj godini bio je čak 100 milijardi dinara veći nego godinu ranije. Naime, privreda je u 2014. godini napravila gubitak od oko 131 milijarde dinara, od čega su minus od 61 milijarde napravila javna preduzeća. Od ukupno 482 preduzeća otprilike svako treće je pravilo gubitak, koji je ipak bio manji nego 2013. godine.

Preračunato u evre, gubitak je oko 1,08 milijardu evra.

Zabrinjava podatak da je više od 20.000 preduzeća u blokadi dužoj od tri meseca. Njihova dugovanja su veća od 60 milijardi dinara, a da zlo bude veće, u njima je zaposleno gotovo 150.000 radnika.

U prošloj godini povećao se broj firmi koje imaju jednog ili nijednog zaposlenog. Tako je bilo čak 27.617 preduzeća koji nemaju zaposlenih i 21.996 koji imaju samo po jednog zaposlenog. Ukupno, dakle, u Srbiji ima 49.613 pravnih lica bez zaposlenih ili sa samo jednim.

Najlošije rezultate prošle godine imala su preduzeća u restrukturiranju, koja su iskazala gubitke od oko 77 milijardi, što je trećinu više nego 2013. Podaci pokazuju da je situacija najlošija u sektorima saobraćaja i prerađivačke industrije.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović upozorava na to da je prisutan problem s onima koji zloupotrebljavaju jeftinu registraciju preduzeća. Zbog toga se događa da vlasnik firme koja ima gubitke i u stečaju je otvara novo preduzeće i posluje kao da ništa nije bilo i kao da nikom ništa nije dužan.

– Taj problem mora da se reši pa čak i na regionalnom nivou bi bilo dobro da se umrežimo pa da nam se ne dešava da nam dođe strani investitor koga krivično gone u drugoj zemlji, a mi o tome ništa ne znamo – objasnio je Obradović.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *