Privredna delegacija Nižnjeg Novgoroda posetila RPKNS

Privredna delegacija Nižnjeg Novgoroda posetila RPKNS

Dana 17.05.2018. godine privredna delegacija iz Nižnjeg Novgoroda (Ruska Federacija) posetila je Privrednu komoru Srbije – Regionalnu privrednu komoru Južnobačkog upravnog okruga.  Predstavnike iz Nižnjeg Novgoroda primili su: Olivera Simović, direktor PKS- RPK Novi Sad; Gordana Ćuk, koordinator za usluge; Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada i Saša Bilinović, načelnik Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Ovom prilikom Olivera Simović, rekla je da je ovo značajan korak za početak privredne saradnje između dva regiona. „U periodu 2017. godine, privreda sa područja Regionalne privredne komore Novi Sad, ostvarila je robnu razmenu sa Ruskom Federacijom u vrednosti od oko 1 milijarde EUR, što čini 22,8% od ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Regiona i beleži rast od 5,1 u odnosu na isti period prošle godine. U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast od 17,8 % u odnosu na prošlu godinu. Razmena sa Ruskom Federacijom čini jednu trećinu od ukupne razmene celog Regiona. Nadamo se de će se ovaj trend zadržati i u narednom periodu a ovim susretom smo sasvim sigurni da ćemo intenzivirati saradnju u privrednom delu i u narednom periodu“- istakla je Olivera Simović.

Član gradskog veća za privredu, Milorad Radojević, istakao je da se nada da će ovaj sastanak rezultirati dobrom privrednom saradnjom u budućem periodu.“Mi smo bili u oktobru u Nižnjem Novgorodu na biznis forumu, i tada se rodila ideja da oni posete Novi Sad za vreme Poljoprivrednog sajma. Drago mi je da smo uspeli da realizujemo tu ideju i sigurno da ćemo intenzivirati saradnju u privrednom delu u narednom periodu „ – rekao je Radojević.

Nižnji Novgorod i Novi Sad sarađuju već 12 godina. Do sada su kultura i obrazovanje bile najvažnije oblasti interesovanja i zajedničkog rada. Delegaciju Nižnjeg Novgoroda čine, pored predstavnika Grada, i privrednici iz oblasti prehrambene industrije i IT sektora.

Predstavnici ruske privredne delegacije istakli su da je poseta Srbiji sjajna priilka da predstave svoj grad i svoje proizvode i pozvali su domaćine da u septembru sa privrednicima učestvuju na IT poslovnom samitu.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *