Privredni rast ćemo ubrzati jedino formiranjem zajedničkog područja Zapadnog Balkana

Privredni rast ćemo ubrzati jedino formiranjem zajedničkog područja Zapadnog Balkana

Jedino formiranjem zajedničkog ekonomskog područja Zapadnog Balkana može se značajnije ubrzati privredni rast svih zemalja u regionu, izjavio je 21. novembra 2017. godine predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je na skupu, u okviru CEFTA nedelje 2017, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Sekretarijatom CEFTA i PKS, rekao da poslovna zajednica traži što jednostavnija rešenja.

– Molim vas u ime pola miliona kompanija u regionu da budete kreativni – poručio je Čadež.

On je naglasio da je CEFTA doprinela političkoj stabilnosti u regionu, podigla regionalnu saradnju i trgovinu, na primer povećana je razmena u regionu za 2,5 puta, sa EU 3,6 puta…

Takođe, malim i srednjim kompanijama CEFTA je omogućila izlazak na regionalno tržište, podizanje konkurentnosti, priliv investicija.

– Ali, zemlje regiona su i dalje nedovoljno integrisane u globalnu ekonomiju. Ključni razlog je da jedni i drugima i dalje, 11 godina posle, postavljamo prepreke u praksi dogovorene liberlizacije, ometamo necarinskim barijerama, a najavažija prepreka je u našim glavama – naglasio je Čadež.

Moramo da ubrzamo rast

Podsetio je da je Svetska banka predvidela da će zemljama Zapadnog Balkana, ako ne ubrzamo rast, biti potrebno oko 60 godina da stignemo nivo razvijenih evropskih zemalja.

– Taj rast ćemo da pronađemo kod nas, tako što ćemo naše ekonomije povezati u jedinstveno ekonomsko područje koje može da generiše taj rast, a ne zato što u Brisleu to neko želi, već zbog nas samih – poručio je Čadež.

Zamenik generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu je rekao da je Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu – MAP ambiciozan i da predviđa slobodan protok radn snage, robe i usluga.

Savet ima u tom smislu tri glavna stuba – povećanje konkurentnosti, razvoj veština i mobilnosti za povećanje protoka ljudi, robe i kapitala, uz unaprđenej vladavine prava.

Bolja kordinacija

On je rekao i da bi do sredine 2018. trebalo da imamo jasne dogovore o smanjenju troškova rominga u regionu i EU. Kako je rekao, do kraja meseca biti održan prvi sastanak nacionalnih koordinatora ispred svake zemlje za MAP.

– Želimo da imamo zajedničke preporuke u okviru MAP-a i da predstavimo rezultate na sledećem sastanku u Londonu. On je poručio da je potrebna bolja koordinacija i saradnja između zemalja u regionu, ali i između privatnog sektora.

Evropske komisije Bernard Brune je naglasio da region treba da ubrza ekonomski rast kako bi se približio EU i da su u okviru CEFTA potrebni konkretni rezultati u narednih 12 meseci.

To takođe uključuje strukturalni dijalog sa privatnim sektorom, dodao je Brune.

– Treba prvo da se otvorite prema svojim susedima i da se suočite sa konkurentima iz regiona. Takođe, nema alternative pripajanje EU, već je CEFTA samo priprema za EU -naveo je on.

Kaže da CEFTA jeste značajna i da EK želi i dalje da prati i pomaže napredak u okviru tog sporazuma i da su spremni da pruže finansijsku pomoć.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *