Privrednici navijaju za carinsku uniju

Privrednici navijaju za carinsku uniju

Otkako je srpski premijer Aleksandar Vučić izneo ideju o stvaranju svojevrsne ekonomske unije u regionu, koju je Evropska unija načelno podržala, deo stručne javnosti smatra da je ona dobra i korisna za Balkan, dok ima i oni koji sumnjaju da je ona moguća, pa čak i potrebna, s obzirom na to da postoji CEFTA sporazum.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da privrednici regiona navijaju da se carinska unija realizuje jer je to nešto na čemu se radi već dve godine u okviru Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

– To je velika stvar i za nas i za privredu – podvukao je Čadež. – To je nešto o čemu razgovaramo protekle dve godine u okviru Foruma, privrednici razgovaraju o takvoj potrebi i veoma je dobro kada vidimo da političari preuzimaju inicijativu, prepoznaju i pokušavaju da je sprovedu.

Glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima za EU i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj ocenjuje da je Srbija za zajedničko tržište Zapadnog Balkana jer to donosi korist svim državama u regionu.

– Konkretno, morali bismo da uskladimo pravila i u infrastrukturnim i energetskim projektima, na primer, ukoliko projekat počinje u Zagrebu, a završava se u Beogradu, trebalo bi da postoje isti standardi za građevinske dozvole da bi investitor imao manje posla s birokratijom – objasnio je Krulj. – Ukoliko bi pravila bila usklađena i s EU regulativom, to bi pomoglo našim izgledima za članstvo u EU.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja pak smatra da je ta dobra i zanimljiva ideja teško ostvariva u praksi.

– Da bi se stvorila carinska unija, mi bismo morali da u potpunosti ukinemo sve carine i druge vrste ograničenja koje sada postoje – objašnjava Crnobrnja. – Najvažnije, a istovremeno i najteže je da se objedine carine prema trećim licima. Za to bi trebalo veoma mnogo koordinacije među zemljama i mnogo dobre volje, koja u ovom trenutku nedostaje. Svakako ima i koristi od formiranja carinske unije regiona, a to je povećanje trgovine među zemljama-potpisnicama, a u manjoj meri s ostalim zemljama i, jednog dana kada uđemo u EU, i s evropskom zajednicom.

 

Preporuke vladama

Privredne komore okupljene u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana narednih meseci zajednički će evidentirati sve barijere međusobnoj trgovini u regionu i vladama i nadležnim institucijama uputiti preporuke za njihovo uklanjanje i poboljšanje uslova za poslovanje i investiranje. Zaključak je da samo konkurentan, stabilan i ekonomski jak region, s dobrim uslovima za poslovanje, može biti privlačan i stranim investitorima i kupcima proizvoda.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *