Priznanja najboljim đacima i studentima

Priznanja najboljim đacima i studentima

Nagrada iz zadužbinskih fondova Matice srpske juče je svečano dodeljena najboljiim đacima i studentima završnih godina škola i fakulteta značajnih za funkcionisanje zadužbina.
Matičino priznanje, koje se sastoji i iz pristupnice članstvu Matice i paketa njenih odbaranih izdanja, dobilo je dvadeset četvoro mladih.
– Vaši uspesi predstavljaju energiju koju neguje i Matica srpska u svojoj dugoj tradiciji čuvanja kulturnog nasleđa i podsticanja razvoja nauke. Ova priznanja za cilj imaju da vas podstaknu u daljem radu, podsete na zadužbinarstvo matičara i njihov duh koji obnavljamo i koji ćemo slediti – rekao je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Negrišorac. Prema njegovim rečima, to je i poziv Matice laureatima na upoznavanje sa svim segmentima i mogućnostima njenog i delovanja njenih članova kojih, uključujući i mnoge koji žive i rade u svetu, ima oko 3.000.

Dobitnici nagrada zadužbinskih fondova Matice srpske za 2016. godinu su Maja Đorđević i Vladimir Golušin (Gimnazija “Laza Kostić” Novi Sad), Nikola Spasić i Gavrilo Milićević (Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad), Nataša Radović (Gimnazija i ekonomska škola “Svetozar Miletić”, Srbobran), Miloš Golub i Blagoje Prpa (Gimnazija “Svetozar Marković” Novi Sad), Ela Martič (Ekonomsko-trgovinska škola, Bečej), Milan Kresović, Nikola Rađenović i Andrijana Bajunović (Gimnazija “Isidora Sekulić” Novi Sad), Marija Nešić (Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci), Hegediš Čongor (Gimnazija Bečej), Dejana Ilić (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu), Srđan Panić (Ekonomski fakultet, Subotica), Rastko Sava Jeremić i Ana-Marija Vejnović (Medicinski fakultet UNS), Danica Tifunjagić, Sara Majstorović, Jelena Nestorović, Ksenija Popović, Jan Đemrovski, Tanja Golić i Olivera Milošević (Filozofski fakultet UNS).

Među najboljim srednjoškolcima je i Kuršumlijka Marija Nešić.
– Planiram da studiram francuski jezik, ovde u Novom Sadu. Inače sam đak generacije u Karlovačkoj gimnaziji, što mi je omogućilo da dobijem i ovu nagradu – kaže Marija Nešić, koja je u Karlovačkoj gimnaziji završila englesko – francuski smer.
Jedan od nauspešnijih studenata Jan Đemvrovski kaže da mu nagrada mnogo znači zato što potiče iz zadužbinskih fondova Matice srpske.

– Ovo priznanje mi daje vetar u leđa, podsticaj da i dalje budem vredan. Plan je da i ubuduće, stalno budem uz nauku – rekao nam Đemvrovski, koji je diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *