Problemi sa platnim karticama: „Viza“ teško prolazi

Problemi sa platnim karticama: „Viza“ teško prolazi

Drugu sedmicu zaredom građani imaju probleme sa platnim karticama banaka. Problemi u supermarketima, gde su građani prinuđeni da vraćaju robu.

Korisnici „viza“ kartica opet imaju problema prilikom plaćanja, pa se dešava da pune korpe robe ostavljaju neplaćene na kasama supermarketa. Sudeći prema pozivima čitalaca „Novosti“, ponavlja se prošlonedeljna situacija, kada trgovinski sistemi za naplatu jednostavno – ne prepoznaju ove kartice i ne dopuštaju da se transakcija do kraja obavi.

– Ovo je kreditna „viza“ kartica, unet je ispravan PIN, što je i potvrđeno, ali terminal već nekoliko puta samo izbacuje papir sa natpisom „neuspešna transakcija“ – požalila se Beograđanka M. S., koja je u sredu uveče pokušala da plati robu u jednom poznatom trgovinskom lancu.

Po rečima zaposlenih u prodavnici, ovo nije bio jedinstven slučaj.

– Ceo dan imamo problem sa „viza“ karticama, a najčešće sistem odbija kreditne kartice – kaže kasirka u supermarketu. – Imamo još dodatnog posla, jer nam potrošači koji nemaju keša ostave svu robu na kasi.

Dodatnu zabunu u celu priču unela je i informacija jedne banke, koja upravo ovih dana „tehnički unapređuje sistem u oblasti platnih kartica“, pa svoje klijente upozorava na moguće probleme u plaćanju, zaključno sa današnjim danom, 3. novembrom.

Nezvanično pak bankari navode da ih ne iznenađuje novi zastoj u procesuiranju plaćanja „viza“ karticama.

– Postojali su nagoveštaji da bi se prošlonedeljni zastoji u naplati ovim karticama mogli ponoviti, ali svakako se očekuje da ti problemi budu kratkotrajni – navode sagovornici „Novosti“ iz bankarskih krugova.

Generalni direktor kompanije „Viza“ za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević potvrdio je prošle srede da je došlo do izvesnih problema kod korišćenja „viza“ platnih kartica u pojedinim trgovinskim lancima, istovremeno najavljujući da će problem biti otklonjen u najkraćem roku.

Potrošili milijarde

Ukupno 7,07 miliona platnih kartica banke su „uručile“ građanima – svojim klijentima. Od tog broja, prema podacima Narodne banke Srbije, redovno se koristi njih oko četiri miliona. Za prvih šest meseci ove godine svim izdatim karticama u Srbiji ukupno smo robu i usluge platili čak 148 milijardi dinara, dok smo u inostranstvu utrošili još 233 miliona evra.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *