Prodaja vozila sve manja

Prodaja vozila sve manja

Uprkos minimalnim maržama i brojnim pogodnostima za kupce, u oblasti prodaje novih automobila kraj krize se ne nazire. Uvoznici uputili državi predloge za poboljšanje stanja, ali još nema rezultata.

Na srpskom tržištu automobila kraj krize se ne nazire. U avgustu je prodato samo 1.588 novih vozila što je za 188 vozila manje nego u julu, kada je kupcima uručeno 1.776 ključeva.

One koji sa optimizmom gledaju na svet raduje činjenica da ovaj avgust nije slabiji od onog iz prošle godine kada je prodato još manje vozila – svega 1.416 !

Ali kada se pogleda neka od pretkriznih godina, recimo 2008, tada je u avgustu prodato 4.365 novih automobila – skoro tri puta više!

– Od početka godine je u Srbiji prodato 13.051 vozilo – kaže dr Milan Vukasović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila.

– Uvoznici rade skoro bez ikakvih marži, uslovi za prodaju su, uključujući i “Fijatovu” akciju “Staro za novo”, nikada bolji. Imamo i beskamatne kredite, produžene rokove garancije, ali narod jednostavno nema novca.

Srpska asocijacija uvoznika novih automobila i delova je više puta do sada predlagala nadležnim državnim organima nekoliko načina da se pospeši prodaja, ali za sada bez rezultata.

Jedna i od tih akcija je prodaja automobila po sistemu “Staro za novo” , s tim što bi kupac plaćao porez samo na razliku u ceni novog i starog vozila.

Dok država ne pripomogne ostaje da se uvoznici snalaze sami kako da namame kupce u salone.

“ŠUMADINAC”

Najprodavaniji Najprodavanije vozilo u avgustu ove godine bio je kragujevački “fijat 500 L” koga je prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila kupilo 178 naših sugrađana. Na drugom mestu je “škoda fabija” (94), a na trećem “škoda oktavija” (89). Najprodavaniji terenac je “kija sportidž” koju je pazario 51 vozač.

Kompanija “Fijat Krajsler automobili Srbija” je sopstvenim sredstvima pokrenula akciju otkupa starih vozila i prodaju novih “Recikliranje je kul”, a posebna stimulacija je uvedena za vozila starija od 15 odnosno 20 godina, za koje vlasnici, uz potvrdu da su vozilo predali centru za reciklažu, dobijaju 2.000 odnosno 2.500 evra popusta prilikom kupovine novih vozila.

– Zadovoljni smo kako akcija ide – kaže Umberto Janućeli, komercijalni direktor kompanije FCA Srbija. – Rezultati su dobri, “fijat 500 L” je najprodavanije vozilo na tržištu, a sem finansijskih efekata ponosni smo na činjenicu da doprinosimo povećanju bezbednosti na putevima Srbije a nije nikako zanemarljiva ni činjenica da su novi automobili opremljeni savremenim motorima pa je i zaštita životne sredine veća.

Brojka od 13.051 prodatog vozila za prvih osam meseci u Srbiji je nešto niža nego u istom periodu 2014, kada je prodato 13.701 vozilo. To bi značilo da će na kraju godine biti dostignuta granica od oko 19.000 prodatih novih automobila (lane 19.688 automobila).

– Pitanje je, opet, koliko je u toj cifri vozila iz takozvanog reeksporta – kaže Dragan Nenadić, generalni direktor “Opela” za Srbiju. – Teška su vremena, ali, iako smo prodali nešto manje vozila nego u srećnijim vremenima, tržišni udeo nam je porastao pa moramo da budemo zadovoljni.

Nenadić kaže da kod uspeha “Opela” nema tajne jer se radi o žestokoj ofanzivi brenda koji lansira, svakih nekoliko meseci, nove modele po pristupačnim cenama sa vrhunskom opremom.

Izvor: Većernje novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *