Prodata Alfa banka, neka se pripremi Vojvođanska!

Prodata Alfa banka, neka se pripremi Vojvođanska!

U bankarskom sektoru u Srbiji kreditna aktivnost uglavnom stagnira, ali je zato na polju promene vlasništva vrlo živahno. Novina je svakako znatan ulazak domaćeg kapitala u ovaj sektor koji je još od privatizacije domaćih banaka bio gotovo rezervisan za strance. Promene tek slede, a prva koja će tražiti nove gazde biće Vojvođanska banka.

Još lane je MK grupa Miodraga Kostića kupila AIK banku koja ima 5,5 odsto udela na tržištu. Ove godine AIK banka je preuzela Alfa banku a o tome je izdato i saopštenje na Atinskoj berzi. Ostaje još da od Narodne banke Srbije zatraže saglasnost za preuzimanje ove kuće.

Druga dva biznismena, Andrija Jovanović i Bojan Milovanović, lane su preuzeli Novu kreditnu banku Maribor u Srbiji. Ove godine su postali vasnici Findomestik banke, a preuzimanje će biti okončano početkom jula.

U senci ovih događanja ostala je promena vlasništva u nekada kiparskoj Marfin banci. Nju je krajem prošle godin kupila češka Eksport banka čiji je vlasnik ruski biznismen Igor Vladimirovič Kim. Preuzeo je od Kiparske nardone banke u čijem sastavu je ova kuća radila.

Ne završavaju se svi pregovori hepiendom. Pokazalo se to baš u grčkom slučaju. Čak šest meseci pregovaralo se o spajanju Vojvođanske banke članice NBG i EFG Eurobanke. Dogovor nije postignut i prva sledeća banka koje će biti ponuđena na prodaju je baš Vojvođanska.  Bilo je planirano da Vojvođanska banka NBG preuzme EFG u Srbiji. Istovremeno EFG bi preuzela banke NBG u Rumuniji i Kipru. Odlazak Grka nije se dogodio tek tako: prodaja grčkih banaka u regionu je deo  sporazuma te zemlje sa  Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom te Međunarodnim monetarnim fondom.

– EFG Eurobanka je najuspešnija od banaka koje su ovde došle preko Grčke. Iza njih stoji jedan veoma uspešan kanadski fond – kaže dr Branislav Živanović sa Beogradske bankarske akademije. – Svi kupci koji su u ovom trenutku zainteresovani za banke koje kod nas posluju trude se da ih dobiju po što nižoj ceni. Za mene je najzanimljiviji ulazak Eksport banke. Mislim da  su oni spremni dosta da urade, da se dobro pozicioniraju i da ulože. Za razliku od većine banaka koje su kada su dolazile bile velikim delom zainteresovane za poslove sa stanovništvom, oni će se znatno više angažovati oko finansiranja privrede.

Prodaja Vojvođanske banke bila je najuspešnija za državu. Grupa NBG je za nju platila 385 miliona evra. To je bilo  2006. kada je iz statusa državno društvene svojine prodata Grcima. Sledeća po uspešnosti bila je nedavno prodata, opet grčka, Alfa banka, a koja je koštala skoro upola manje – 152 miliona evra. Međutim, to je bilo pre globalne krize. Danas se to meri desetinama miliona evra ako dotle i dobaci.

Najznačajniji događaj kada je prodaja banaka u Srbiji u pitanju, čeka  nas krajem ove ili verovatnije naredne godine. Tada se očekuje prodaja Komercijalne banke. Država je tu akcionar sa 42 odsto procenata kao deoničar. Najveći strani deoničar je Evropska banka za obnovu i razvoj, njihova saglasnost biće neohodna za prodaju.

Šta pak od ovih promena mogu da očekuju klijenti? Kamate su u Srbiji znatno pale; to je posledica konkurencije i stabilnog dinara, niske inflacije i male potražnje. Na naše tržište bankari baš ne žure. Smatraju da  nema mnogo kvalitetnih klijenata, a one koji u tu kategoriju spadaju već imaju banke sa kojima posluju i koji ih dobro čuvaju da ne pređu kod konkurencije .

Dušanka Vujošević

Balkanski maniri evropskog biznisa

Drugi talas svojinske transformacije banaka kod nas po svemu sudeći neće doneti ništa novo, jer kada su strane banke stigle na naše tržište svi su očekivali da će doneti pravila evropskog biznisa, ali to se nije dogodilo. Naprotiv, vrlo brzo su usvojile balkanske manire, kako je to primetio jedan od bivših guvernera NBS, tako da većina stručnjaka smatra da se ni sada neće dogoditi ništa što već nije viđeno, odnosno da sama promena vlasnika pojedinih banaka ne znači i značajne promene u njihovom poslovanju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *