Promeniti Zakon i pomiriti ratare i stočare

Promeniti Zakon i pomiriti ratare i stočare

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević boravio je 16. aprila 2018. godine, zajedno sa resornim ministrom Branislavom Nedimovićem, u radnoj poseti opštini Bečej.

Na sastanku sa predsednikom Opštine Draganom Tošićem bilo je reči o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi i, prema rečima sagovornika, konstatovan ostvaren napredak u pogledu upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem. Nakon sastanka potekla je inicijativa o izradi izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji bi uvažio novonastalu situaciju na terenu.

Nedimović je, nakon sastanka sa predsednikom te opštine Draganom Tošićem, rekao da poljoprivredno zemljište predstavlja jedno od najznačajnijih resursa kojima Srbija raspolaže naročito kada je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Ministar je ocenio da je Bečej jedno od mesta koje predstavlja „srce“ problema kada je reč o restituciji poljoprivrednog zemljišta i zakupu zemljišta od strane stočara i ratara.

„Zato smo došli na lice mesta da vidimo kako da celu priču dogovorimo i uredimo kroz izmene zakona i donošenje određenih podzakonskih akata, ali tako da vodimo računa o interesima i stočara i ratara“, rekao je Nedimović.Kako kaže, Bečej je jedna od komplikovanijih sredina u pogledu restitucije jer je skoro 5.000 hektara zemlje u Bečeju obuhvaćeno tim procesom.

On je naveo da je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela novu uredbu kojom se reguliše kako se iz komasacione mase vade parcele i da nema klasične supstitucije, te da ne može da se vraća parcela za parcelu.

„Kada imamo komasacije koje su odrađene više neće moći da vi sami birate parcele. Država tu ima svoje interese i ona će odlučivati na kom prostoru može nekom da se vrati zemljište, a ne kao do sada kako kome padne na pamet“, pojasnio je Nedimović.

Radojević: Omogućeno formirnje fonda državnog poljoprivrednog zemljišta

“Unapređena je zemljišna politika, ali ono što je još neophodno jeste adekvatno odgovoriti na novonastale situacije u kontekstu restitucije po pitanju daljeg upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem”, izjavio je Vuk Radojević nakon sastanka i dodao da u potpunosti podržava izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu apsolutno je na liniji Ministarstva poljoprivrede, kada je reč o sprovođenju celokupne zemljišne politike“, naglasio je Radojević.

Nedavno je doneta Uredba o kriterijumima za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine koja će se primenjivati od 21. aprila 2018. godine. Njome je detaljnije opisan postupak restitucije u komasiranim područjima i omogućeno je da se formira fond državnog poljoprivrednog zemljišta iz kojeg će se vraćati zemljište bivšim vlasnicima, te je na taj način omogućeno da država efikasno upravlja poljoprivrednim zemljištem, koje neće biti vraćeno restitucijom i koje će moći da se daje u zakup i na duži niz godina stočarima, naročito proizvođačima mleka.

Na taj način će se omogućiti i racionalnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta i očuvanja njegovog hemijskog svojstva, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *