Pronalazak poslovnih partnera je samo naizgled težak

Pronalazak poslovnih partnera je samo naizgled težak

Ulazak na nova tržišta, a posebno ako su ona u najrazvijenijim delovima sveta, često može predstavljati problem, a prvi korak u tom procesu je pronalaženje pouzdanih partnera. Nije malo onih koji misle da je iz Srbije gotovo nemoguće započeti posao sa strancima – gomila teškoća, neuređeno zakonodavstvo, a da o lošem imidžu i ne pričamo… Međutim, iskustvo onih koji su se uključili u Evropsku preduzetičku mrežu – EEN, pokazuju koliko je taj proces jednostavan.

Do partnera se može doći i iz Novog Sada, i to preko Novosadske kancelarija Evropske mreže preduzetništva. Ona se se nalazi u Poslovnom inkubatoru „Novi Sad”, Vojvođanskih brigada 28, koji je jedan od šest članica srpskog konzorcijuma EEN-a.

Početak biznisa, poslovni kontakti i pronalazak partnera su problemi koje nemaju samo kompanije iz Srbije već je to globalni problem pa je zbog toga 2008. godine Evropska unija pokrenula veliki projekat pod nazivom Evropska preduzetnička mreža – EEN. Jedini cilj mu jeda poslovno poveže kompanije i institucije iz različitih zemalja.

Srce projekta je elektronska platforma koju administrira 3.000 predstavnika iz više od 600 posredničkih institucija iz Evrope (među kojima je i Poslovni inkubator „Novi Sad”). Ti predstavnici su zaposleni na univerzitetima, u privrednim komorama, razvojnim agencijama, naučnim institutima…

– Informacije o kompaniji koja želi da promoviše svoj proizvod, uslugu ili softver mi iz EEN tima smeštamo u standardni profil, koji se postavlja na tu zajedničku platformu i biva vidljiv hiljadama EEN kosultanata, koji te informacije dalje šire kroz mrežu svojih klijenata – kaže član novosadskog poslovnog inkubatora Vladimir Nikić. – Pregled trenutno aktuelnih profila moguće je preko stranice „Pretraga profila”, gde su oni razvrstani po tipu, zemlji iz koje je kompanija i zemlji iz koje je poželjno da bude partner. Profil sadrži informacije o samom proizvodu, usluzi, kompaniji koja je profil postavila (osim kontakt-podataka), kao i koje kompetencije se od partnera traže. Nakon što je profil objavljen, zainteresovane kompanije mogu poslati zahtev za saradnju, tzv. expression of interest, nakon čega vrlo brzo stigne odgovor. Da li će dalji pregovori rezultovati nekim poslom ili projektom, najviše zavisi od brzine i profesionalizma, na čemu mnoge kompanije padnu.

Po Nikićevim rečima, postoji i drugi put za pronalaženje poslovnih partnera preko EEN-a.

– To su takozvani poslovni susreti brokerage events, ili skraćeno B2B meeting. Organizuju se za različite sektorske oblasti, i vrlo često se povezuju s nekim većim dešavanjima, poput sajamskih manifestacija ili različitih konferencija. Po našim iskustvima, to je najkraći – i najizvesniji – put za pronalaženje partnera – navodi on.

Jedan od takvih događaja je i „Electro Mobility in Smart Cities, zakazan za 21. septembar u Geteborgu, u Švedskoj. Za učesnike na Horizon projektima je rezervisan Face2Face Brokerage Event ­ H2020 ICT Proposers’ Day 2016, koji će se održati 26. i 27. septembra  u Bratislavi, u Slovačkoj.

Poslovni inkubator „Novi Sad” tokom septembra i oktobra organizuje dva B2B događaja, a to su „Agro Organic 2016 B2B”, koji će se održati 30. septembra u Selenči i „Traffic Infrastructure B2B 2016”, planiran za 13. oktobar, a održaće se na Novosadskom sajmu.

Ne košta ništa

Pitanje koje se postvlja svakako je i koliko to košta. Gledano kroz novac – ništa. Kompletne usluge EEN-a su za kompanije besplatne. Troškovi se javljaju tek ako se putuje na neki događaj u inostranstvo jer putni troškovi nisu pokriveni projektom.

Međutim, neophodno je da se uloži vreme, pre svega da se detaljno definišu potrebe kompanije, i da se one opišu u profilu. Nakon toga, potrebno je brzo i profesionalno odgovarati na zahteve pristigle iz inostranstva jer se prave prilike ne pružaju preterano često.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *