Prosečna plata u Sloveniji kao tri srpske

Prosečna plata u Sloveniji kao tri srpske

Najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije su u Sloveniji i Hrvatskoj, najniže u Makedoniji i Srbiji, a između njih su se smestila primanja zaposlenih iu Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Razlike u prosečnim primanjima su prilične, a za jednu prosečnu platu u Sloveniji radi tri radnika u Makedoniji, a skoro isto toliko i u Srbiji. Ipak, plate zaposlenih u ovom regionu niže su nego u Evropskoj uniji, čak i kada su Slovenija i Hrvatska u pitanju, jer su prosečna mesečna primanja uglavnom viša od 2.000 evra.

Naime, prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u julu iznosila je 45.601 dinar, što je poslednjeg dana prošlog meseca bilo oko 380 evra, dok je Sloveniji prosečno mesečno primanje zaposelnog bilo oko 1.000 evra. Po visini zarade, odmah posle Slovenije je Hrvatska, gde je prosečna neto plata za oko trećinu manja i u junu ove godine iznosila je oko 770 evra. Relativno slično zarađuju zaposelni u Crnoj Gori i Republici Srpskoj  jer je prosečna neto zarada u julu u Crnoj Gori bila  476 eura, a u RS je prosečna mesečna neto plata iznosila 834 konvertibilne marke, odnosno 426 evra. Najmanje zarađuju zaposelni u Makedoniji jer je prosečna prosečna neto zarada oko 350 evra.

U Srbiji je, kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku prošlomesečna prosečna bruto zarada (s porezom i doprinosom), u odnosu na junsku nominalno bila veća 2,3 odsto, a realno 3,2 odsto, dok je u odnosu na julsku prosečnu neto zaradu iz prošle godine ovogodišnja julska prosečna neto zarada nominalno veća 0,5 odsto, ali je realno za toliko manja. Dakle, iznos u dinarima jeste veći nego prošlog jula, ali se za taj novac ne može se kupiti isto kao u julu prošle godine.

Visina prosečne zarade u regionu nije se značajno promenila u odnosu na maj ove godine, kada je prosečna plata u Sloveniji bila 1.008 evra, u Hrvatskoj oko 750, u Crnoj Gori 481 evro, Bosni i Hercegovini 424, a u Makedoniji oko 355 evra. Budući da je u Srbiji je prosečna neto zarada u maju ove godine bila 43.964 dinara, odnosno 366 evra, prosečne zarade isplaćene u julu  više su za oko 15 evra nego tada, a treba reći i da je prosečna zarada isplaćena u maju i nominalno i realano bila manja od one isplaćene u aprilu i to za 3,6 odsto, odnosno 3,3 odsto.

Dakle, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše zarađuju stanovncii Slovenije i Hrvatske, dve zemlje koje su u Evropskoj uniji, dok su koverte najtanje u Makedoniji i našoj zemlji. Naravno, u Slovenij i Hrvatskoj više su i cene, pre svega komunalnih usluga, ali su mnoge druge veoma slične onima u našoj zemlji. Tako je litar benzina u Srbiji oko 140 dinara, ili 1,15 evra, a u Sloveniji 1,28 evra, pa se s prosečnom platom u Srbiji može natočiti 327 litara goriva, a u Sloveniji zaposleni koji prima prosečnu zaradu može da natoči čak 780 litara benzina. Što se tiča cena osnovnih životnih namernica, one su u veoma slične u regionu, ali je potpuno jasno da se s prosečnom platom  može mnogo više kupiti u Hrvatskoj, recimo, nego u našoj zemlji ili Crnoj Gori. Cene hleba su slične, oko jednog evra, slične su i cene svinjskog mesa, iako razlika ima. Tako je u Hrvatskoj i Makedoniji kilogram svinjskog mesa oko pet evra, u Srbiji oko četiri , a u Crnoj Gori ispod četiri evra za kilogram. S prosečnom platom zaposleni u Hrvatskoj može da kupi oko 150 kilograma svinjskog mesa, u Makedoniji upola manje, a u Srbiji oko 95 kilogrma svinjetine.

Cene ne prate zarade

Za litar mleka u Makedoniji i našoj zemlji treba oko 80 centi. Zato ga potrošači i u Hrvatskoj i Crnoj Gori plaćaju manje, pa će, bez obzira na visinu prosečnih primanja u ovim zemljama, mleko biti daleko češće na trpezama u Hrvatskoj i Crnoj Gori nego u Srbiji i Makedoniji.

Izvor: www.dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *