Prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji

Prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji

 

Kompanija Aleksandrija Fruška gora saopštila je 26. oktobra 2015. godine da je počela sa radom prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji u njihovom novom pogonu u Čurugu.
Projekat bezglutenskih proizvoda nastao je u nameri tehnologa te kompanije da dođu do nove grupe proizvoda od celog zrna prosa i heljde, koji bi zadovoljili sve nutritivne potrebe ljudi.
Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa utvrđeno je da su to proizvodi koji pospešuju opšte zdravstveno stanje ljudskog organizama, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i heljda ne sadrže gluten, navedeno je u saopštenju kompanije.
Pored toga, tehnologija koju su razvili tokom rada na tim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svetu, nasuprot do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijene za dobijanje isključivo bezglutenskih proizvoda ne dobijajući nutritivno vredan proizvod za ljudski organizam.
Proso i heljda su nutritivno nadmoćnije žitarice od pšenice i pirinča i imaju značaj u prevenciji dijabetesa, jer obe vrste imaju nizak glikemijski indeks.
Kompanija je saopštila da su ti proizvodi testirani i proizvedeni u posebnim uslovima potpuno novog i specifičnog pogona u okviru njihove Fabrike u Čurugu.
Kompanija već nekoliko godina razvija kategoriju funkcionalnih proizvoda u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za ispitivanje namirnica.

 

Izvor: RTV

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *