Prva strana fabrika u Vrbasu posle više decenija

Prva strana fabrika u Vrbasu posle više decenija

Posle više decenija, u opštinu Vrbas stigla je prva grinflid investicija. Italijanska kompanija „Manifatture Settentrionali” kupila je parcelu u Bloku 100, na kojoj će graditi nove pogone tekstilne industrije. Ugovor o kupoprodaji potpisali su vlasnik italijanske kompanije Đovani Kavadini i predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

– Pregovori o investiciji trajali su nekoliko meseci – kaže Glušac za „Dnevnik”. – Uspeli smo da ubedimo italijansku kompaniju u to da smo upravo mi mesto gde treba da investiraju, iako su u konkurenciji bile i druge opštine. Reč je o poznatoj italijanskoj tekstilnoj kompaniji u kojoj će posao dobiti 70 radnika, što je za našu opštinu veoma značajno, a svi proizvodi će se izvoziti.

Prvi čovek vrbaske opštine ističe da je dolazak stranog investitora koji će obezbediti posao  za 70 radnika posebno značajan ako se zna da je taj grad osamdesetih godina bio treći grad u bivšoj SFRJ po privrednoj snazi i aktivnosti.

– Međutim, tranzicija i sve ono što u čemu smo se našli doprinelo je tome da Vrbas privredno osiromaši. Od 2008. do 2012. godine opština je ostala bez 5.500 radnih mesta jer je veliki deo nekada jake industrije uništen ili privatizovan. To što su radnici ostali bez radnih mesta uticalo je na opštinski budžet jer se u njega sliva 100 miliona dinara manje na ime doprinosa, što se i te kako oseti. Dolaskom ovih prvih investitora – a očekujemo da ih u narednom periodu bude još – i otvaranjem novih radnih mesta, biće dobro svima pa i lokalnoj samoupravi – objašnjava Glušac.

Naš sagovornik dodaje da lokalna samouprava čini sve što može da bi strani investitori, ali i domaći, prepoznali opštinu Vrbas kao mesto u koje treba ulagati. Nedavno je od Ministarstva finansija tražio i da se ponovo razmotri odluka o razvijenosti opština jer je po njoj Vrbas svrstan u razvijene lokalne samouprava, što nakon svih tranzicionih gubitaka nije.

– To što smo svrstani u razvijene lokalne samouprave onemogućava nam da u većem procentu konkurišemo za subvencije i druga sredstva koja pripadaju opštinama niže razvijenosti. Borimo se kako znamo i umemo, a prednjačimo u izrađenim i odobrenim projektima, i raznim sertifikatima koje dobijamo do konkretnih poslova. Sertifikacijom opštine uspeli smo da garantujemo investitorima da im se isplati da ulažu u Vrbas, da za to postoje svi uslovi i da nema neizvesnosti niti razloga da odu iz njega – objašnjava Glušac.

Vrbas, dodaje, mnogo radi na projektima kojima aplicira kod Republičke i Pokrajinske vlade, koje uvažavaju specifičnosti te lokalne samouprave i čine sve da građanima život bude kvalitetniji.

– Imamo dobru saradnju s državom i Pokrajinom, i to rezultira dobijanjem određenih para. Preko Kancelarije za energetsku efikasnost dobili smo 1,6 milion švajcarskih franaka za optimizaciju javnih objekata, od Pokrajinske vlade smo za kanalizacionu mrežu dobili 50 miliona dinara i negde oko 40 miliona dinara od Kancelarije za javna ulaganja Republike za sanaciju i adaptaciju škole „Petar Petrović Njegoš“. Ta informacija nam je stigla . Ambasada Turske, s kojom opština ima dobru saradnju, finansira projekat izgrališta za decu s 8,5 miliona dinara. Ništa od toga ne bismo dobili da nismo imali dobre projekte i podršku obeju vlada – kaže Glušac.

Tražiće i državne subvencije

Nakon što je opština potpisala kupoprodajni ugovor s italijanskom kompanijom, pokušaće da obezbedi državne subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

– Opštini Vrbas bi mnogo značile i državne subvencije koje se dodeljuju stranim investitorima koji odluče da ulože svoj kapital i zaposle lokalnu radnu snagu. Nakon što smo potpisali ugovor s ovom italijanskom kompanijom, obratićemo se resornom ministarstvu da vidimo šta opštini Vrbas pripada, odnosno šta bi mogla ponuditi italijanskoj kompaniji, i da se u narednom periodu vodimo s tom pričom i s drugim investitorima – kaže Glušac.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *