Prvi profesionalni upravnici dobili licence

Prvi profesionalni upravnici dobili licence

U Privrednoj komori Srbiji svečano su uručene prve licence profesionalnim upravnicima stambenih zgrada. Nakon održanih obuka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kraljevu i Somboru, ispit je položilo 198 kandidata od kojih je 161 podnelo zahtev za dobijanje licence sa teritorije cele Srbije.

Iz područja koje pokriva Reginolna privredna komora južnobačkog uprvanog okruga Novi Sad, licencu je dobilo 36 profesionalnih upravnika zgrada, od kojih je 33 iz Novog Sada, dvoje iz Bačke Palanke, po jedan iz Bečeja, Čuruga i Veternika.

Nakon dobijanja licence, svi profesionalni upravnici će se upisati u registar koji vodi PK Srbije, koji će biti dostupni stambenim zajednicama kako bi pomogli stanarima da pronađu odgovarajućeg upravnika, ukoliko odluče da prekinu saradnju sa dosadašnjim upravnikom i poslove održavanja zgrade povere licenciranom profesionalnom upravniku.

„Srbija je dugo čekala profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će rešavati nagomilane probleme u zgradama, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevinarstva. Profesionalni upravnici biće angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.

„Profesionalni upravnici biće spona između propisa i stanara i oni će učiniti da se vrati sloga u zgrade i poveća bezbednost stanara“, objasnila je Atanacković i dodala da Srbiji treba više od 10.000 ljudi koji će se baviti profesionalnim upravljanjem. „Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce“, istakla je pomoćnica ministra navodeći da najmlađi profesionalni upravnik, kome je uručena licenca, ima 19 godina, a najstariji 71.

Komora će utvrđivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati Sud časti, kazao je gospodin 

Nemanja Žugić, potpredsednik Privredne komore Srbije. U Privrednu komoru Srbije stiglo je nekoliko inicijativa da se osnuje Udruženje profesionalnih upravnika, ukazao je Žugić i naglasio da  će Komora upravnicima uvek biti partner i sagovornik, mesto za konsultacije kako bi što bolje i kvalitetnije odgovorili zahtevima profesije.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ustanovljena je profesija profesionalnog upravnika. Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence.

Obuke za profesionalne upravnike stambenih zgrada opočele su u Beogradu i Novom Sadu, u maju i junu, i održavaju se u kontinuitetu i dalje, obzirom da je veliki broj zainteresovanih kandidata za polaganje ispita.

Nova obuka u Novom Sadu će se održavati od 07. do 15. septembra 2017. godine. Detaljnije inofrmacije se nalaze na linku:  http://rpkns.com/obuka-za-profesionalnog-upravnika/.

Novi ispitni rok će se održati krajem septembra, a detaljne informacije će se objaviti na sajtu www.pks.rs i www.rpkns.com, nakon 20. Septembra 2017. godine.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *