Prvi sastanak privrednika sa severa Kosova sa predstavnicima Privredne komore Kosova

Prvi sastanak privrednika sa severa Kosova sa predstavnicima Privredne komore Kosova

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerdžaljiu je 30. marta 2017. godine ocenio izuzetno značajnim prvi sastanak između predstavnika Privredne komore Kosova i više od 20 firmi sa severa Kosova koji je održan u koordinaciji sa Ministartstvom poljoprivrede, šumarstva u ruralnog razvoja Kosova i nevladine organizacije “Aktiv” iz Severne Mitrovice.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje preduzetnika sa severa sa Privrednom komorom i predstavnicima centralnih institucija Kosova.

– Privredna komora Kosova želi da ekonomsku saradnju iskoristi kao mehanizam budućnosti za sve. Na Kosovu se mnogo govori o normalizaciji i dijalogu, ja mislim da je ovo pravi način za dijalog. Dijalog i ekonomska saradnja nemaju alternative i mi treba da odredimo gde smo i kuda stremimo – kazao je Grdžaljiu.

On je rekao da su problemi sa kojima se suočavaju građani Kosova isti u svim delovima zemlje.

– Nada (za prevezilaženje problema) je naš rad i saradnja. To je želja svih nas. Ja znam da se problemi ne mogu rešavati drugačije osim dijalogom i ekonomskom saradnjom – kazao je Grdžaljiu.

Ocenio je da je vreme za jasnu podelu između politike i privrede i zato je danas razgovarano samo o ekonomskim problemima.

– Mi ne treba da se bavimo ulepšavanjem prošlosti, jer ćemo na taj način izgubiti budućnost. Budućnost je izuzetno značajna za sve nas, jer ona predstavlja perspektivu i viziju života. Ovde smo da obezbedimo da budućnost bude u našu korist, a ne prošlost koja se ne može povratiti – rekao je Grdžaljiu.

Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Rodoljub Mladenović je predstavio aktivnosti ministarstva u podršci poljoprivrednih proizvođača i kriterijume za dobijanje subvencija.

Izvršni direktor nevladine organizacije “Aktiv” Miodrag Miličević je istakao da su ekonomska pitanja od vitalnog značaja za razvoj svih nacionalnih zajednica na Kosovu i da današnji sastanak treba da bude doprinos unapređenju saradnje između malih i srednjih preduzeća na severu sa centralnim institucijama Kosova.

“Aktiv”, po njegovim rečima, ima još jedan značajni zadatak – da ojača međutničku saradnju sa ciljem poboljšanja ekonomske klime na severu Kosova.

– Imajući u vidu svu kompleksnost i specifičnosti severnog dela Kosova početak ovog procesa nije bio nimalo lak, ali je svakako bilo vredno truda jer su rezultati nakon svih ovih godina rada vidljivi i merljivi – rekao je Miličević.

Na sastanku je dogovoreno da se takvi razgovori organizuju i sa drugim institucijama Kosova.

 

 

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *