PRVO PLATIMO RATU, PA KUPUJEMO HRANU Građani Srbije neverovatno revnosni u vraćanju kredita banci

PRVO PLATIMO RATU, PA KUPUJEMO HRANU Građani Srbije neverovatno revnosni u vraćanju kredita banci

Najsiromašniji građani su i najbolje platiše. Prvo izmire dugovanja prema bankama, plate komunalije, pa tek na kraju od onoga što im ostane kupe neophodno.

Činjenica je da u odnosu na kompanije ili preduzetnike, građani mnogo urednije otplaćaju svoje kreditne obaveze. Njihovo kašnjenje u otplati bankarskih pozajmica je duplo manje. Kasni samo njih 7,2 odsto u odnosu na 13,2 odsto preduzeća i 15,7 odsto preduzetnika.

Da su najsiromašniji građani najbolje platiše i da je to kod nas već postalo pravilo, potvrđuju bankari, analitičari i sindikalci. Prema njihovim rečima, u tome prednjače penzioneri, koji su najmanje plaćeni, ali će pre nego što kupe hleb otići u poštu ili banku i prvo izmiriti sva svoja dugovanja.

Sagovornici “Blica” ističu da ovo jeste svojevrstan fenomen, ali i da ima logično objašnjenje. Prema rečima dekana Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, jedan od razloga je taj što penzioneri imaju redovna primanja.

– Oni prvo izmire kiriju, plate struju, dugovanja banci, pa do kraja meseca žive od onog skromnog iznosa koji im ostane. Razlog za to je i redovna isplata penzija jer tako ipak mogu lakše da rasporede novac. S druge strane, mladi danas nemaju siguran posao, zarade im kasne ili su male, pa teško izlaze na kraj s novcem – navodi Hanić.

Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije takođe naglašava da je starija generacija građana izuzetno disciplinovana.

– Takav odnos prema obavezama potiče odavno. Oni su naučili da budu disciplinovani i odgovorni, da se prvo oslobode svih dugovanja i dažbina. Današnje mlade generacije treba da se ugledaju na njih – kaže Čolaković.

Ipak, i on smatra da takvoj disciplini doprinosi redovna isplata penzija.

Veliki problem u otplati kredita je to što su preduzeća uzimala novac i ulagala u poslovanje, ali su zbog krize propala, a dugovi ostali. Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da su, pored ovakvih firmi, i građani koji su uzimali veće kredite zapali u probleme.

– Oni sa nižim primanjima uzimaju male pozajmice. Dok oni bogatiji čak i premaše svoje platežne moći i tako se prevare. Uvek su najredovniji u otplati kredita bili oni koji imaju najniža primanja i najmanji iznos bankarske pozajmice – napominje naš sagovornik.

Radan i savestan narod

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić naglašava da se na ovom primeru vidi da su građani Srbije radan i savestan narod.

– Nama je usađeno da budemo disciplinovani još pre ratova i kriza, kada se ovde bolje živelo. Naučili smo da prvo vratimo ono što dugujemo, a onda da trošimo novac koji nam ostane. I pored svega što smo kasnije prošli, ipak smo u tome ostali savesni – kaže Ranka Savić.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *