Prvo žetva pa analiza, drugačije neodgovorno

Prvo žetva pa analiza, drugačije neodgovorno

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 4. septembra 2017. godine je, povodom zahteva upućenog tom ministarstvu od strane pojedinih političkih partija da se, „prezentira“ Nacrt mera za rešavanje posledica suše, saopštilo da su odgovori na nepogode poput suše, odluke zasnovane na preciznoj analizi stanja useva tek nakon žetve. 

„U tom smislu, obaveštavamo podnosioce zahteva da je žetva ključnih poljoprivrednih kultura poput kukuruza i soje, u najboljem slučaju, tek počela, te da bi zbog toga bilo krajnje nestručno i neodgovorno davati bilo kakve predloge mera na osnovu fiktivnih podataka“ rečeno je u saopštenju Ministarstva.

Kako kažu, svaki drugi način, „posebno onaj zasnovan na demagoškim odlukama i kvazi – merama za kratkotrajnu kupovinu socijalnog mira, kao što je to bio slučaj dok su te partije upravljale resorom poljoprivrede, izazvao bi ne samo puko trošenje novca građana, već bi i onemogućio Ministarstvu da završi započete projekte sistemskog rešavanja problema elementarnih nepogoda“. 

Podsećaju da je zbog toga i pokrenut projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i preciziraju da će u narednih godinu dana kanalima za navodnjavanje biti pokriveno približno 50 hiljada hektara zemljišta, koji niko već više od 30 godina nije ni pomislio da započne.

„Takođe, podsećamo, i da se upravo zbog neplanskog i na bazi pukog predviđanja iracionalnog trošenja budžetskih sredstava agrar Republike Srbije i nalazi tu gde jeste. Bez obzira na pomenuti zahtev, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakako stoji na raspolaganju za dijalog o predlozima koji su zasnovani na iole stručnim temeljima“ navedeno je u saopštnju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *