“Putevi” moraju da plate “Alpini” 10,5 miliona evra

“Putevi” moraju da plate “Alpini” 10,5 miliona evra

Javno preduzeće odrešiće kesu zbog spora oko mosta Beška. U prvoj presudi naša firma morala da izbroji više od 40 milion

Javno preduzeće “Putevi Srbije” moraće da isplati kompaniji “Alpina” 10,5 miliona evra do kraja marta 2018. godine! Tako glasi nagodba koju je srpska firma postigla sa ovom građevinskom firmom iz Austrije koja je u stečaju. Potpisivanjem nagodbe okončani su svi sporovi između ova dva preduzeća koji su se odnosili na izgradnju mosta preko Dunava kod Beške. U “Putevima” tvrde da nemaju više nikakvih poslovnih odnosa sa “Alpinom” osim isplate po postignutoj nagodbi.

“Alpina” je pokrenula spor pred Tribunalom Međunarodne trgovačke komore u Parizu, jer je tražila da joj “Putevi” plate dodatnih 56,8 miliona evra za radove i da joj vrate još 3,6 miliona evra, koliko joj je uskraćeno na osnovu “penala” zbog kašnjenja u obavljanju posla.

U prvostepenom postupku Odbor za rešavanje sporova je presudio da “Putevi” treba da isplate “Alpini” na ime potraživanja 37,9 miliona evra i da vrate iznos zadržan zbog “penala”.

“Putevi” nisu postupili po prvostepenoj presudi, već su pokrenuli protivtužbu za iste radove na novom mostu Beška, ali su proces proširili na još dva ugovora koji se odnose na rehabilitaciju starog mosta Beška i izgradnju naplatnih stanica Kovilj, Beška, Maradik i Inđija. Za sva tri ugovora su od “Alpine” potraživali 22 miliona evra.

– S obzirom na to da bi isplata bila izvršena iz stečajne mase, maksimalni iznos za naplatu bi bio od šest do osam odsto od ukupnog potraživanja, odnosno svega 1,3-1,8 miliona evra – navode u “Putevima”. – Zbog toga smo pristali na nagodbu kojom je utvrđeno da se okončaju svi sporovi, i u Beču i u Parizu, i da “Alpini” isplatimo 10,5 miliona evra do kraja marta 2018. godine, kao i da svaka strana snosi svoje sudske troškove.

“Putevi” su naplatili bankarske garancije u iznosu od 5,2 miliona evra za stari most i naplatne rampe i zadržali su iznos od 1,2 miliona evra na drugim projektima do okončanja arbitraže. Ukupan iznos na ime garancija i neisplaćenih iznosa je 10 miliona evra.

Odbili domaće, pa preplatili

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, podseća da se tokom izgradnje “brata blizanca” mosta preko Dunava kod Beške digla velika prašina.

– Tender za izgradnju novog mosta kod Beške i obnovu postojećeg raspisan je 2004. godine. Iako je domaći konzorcijum – “Mostogradnja”, “Goša”, “Planum”, “Pim”, “Min” i “Zavarivač” – ponudio nižu cenu radova i kraće rokove, nije dobio taj posao – ističe Rodić.

– Ugovor je potpisan sa “Alpinom”, koja je ponudila 37 miliona evra, dok su naše firme smatrale da most može da se izgradi za oko 30 miliona. Kasnije su, zbog dodatnih radova, loših projekata i pojave klizišta, tražili i više od 50 miliona evra.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *