„Putevi Srbije“ postaju agencija?

„Putevi Srbije“ postaju agencija?

Reforma putnog sektora promeniće status javnog preduzeća. Za ovaj važan projekat sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke.

Reforma Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ je neminovna, a ova firma mogla bi da se transformiše i u Agenciju za javne puteve. To je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. „Koridori Srbije“ su u ime Vlade Srbije u maju pozvali domaće i strane konsultantske kuće da se prijave za pružanje usluga savetovanja, a na spisku zadataka koje bi imali je i pretvaranje „Puteva“ u još jednu agenciju.

U „Koridorima Srbije“, za „Novosti“, kažu da to nije konačno rešenje, već da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize ovog preduzeća, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

– Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade – navode u „Koridorima“. – Predviđeno je da usluge traju osam meseci. Projektnim zadatkom je planirano i da usluge obuhvataju podršku VS, pre svega resornom ministarstvu, u pripremi i sprovođenju reforme celokupnog putnog sektora, a posebno pružanje neophodne pomoći za sprovođenje akcionog plana za institucionalno jačanje i transformaciju JP „Putevi Srbije“ u Agenciju za javne puteve.

Od „savetnika“ očekuju i da poradi na jačanju kapaciteta resornog ministarstva, da proceni trenutno stanje celokupnog upravljanja putevima u Srbiji i da razvije rešenja i predloge za njegovo unapređenje. Konsultanti bi trebalo i da upute preporuke za eventualne izmene pravne regulative.

„Debeli“ minus

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ osnovano je u decembru 2005. godine. Ima 1.553 zaposlenih. U finansijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Prihodi iz budžeta Srbije u vidu subvencija su bili osam milijardi dinara, dok su od naplate putarine, taksa i ostalih sopstvenih prihoda „ubrali“ 18 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *