Putokazi za male i velike maturante

Putokazi za male i velike maturante

U okviru četiri priredbe koje se sledeće nedelje održavaju na Novosadskom sajmu je i Sajam obrazovanja „Putokazi”, na kojem će, ove godine, od 6. do 8. marta u Hali „Master”biti

promovisano obrazovanje za sve i doživotno obrazovanje. Poseban akcenat ovogodišnjih „Putokaza“ biće na dualnom obrazovanju, mogućnostima unapređenja i razvijanja saradnje obrazovnih institucija i privrede, prednostima za učenike, kao i načinima realizacije takvog obrazovanja u školama u Srbiji, uz prikaz do sada postignutih rezultata, dok će Nacionalna služba za zapošljavanje između ostalog, promovisati dualno obrazovanje u praksi i na svom štandu testirati i usmeravati učenike kako bi utvrdili njihove afinitete za nastavak školovanja..

– I ove godine na „Putokazima“ nastupiće svi fakulteti Novosadskog univerziteta, kao i tri naučna instituta, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine, a obrazovnu ponudu svojih zemalja će promovisati i Ambasada Kanade i Francuski institut u Srbiji – rekao je najavljujući Sajam obrazovanja, Salon Knjiga, Izložbu umetnosti „Art ekspo“ i Konferenciju „BlogOpen-BlogNext“, kao uvod u Sajam digitalnih komunikacija generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković.

-Ovaj sajam namenjen je prvenstveno velikim i malim maturantima , a izuzetno nam je drago da je ove godine Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice-manjine, u želji da sajamsku ponudi približi svim učenicima iz Vojvodine obezbedio tri miliona dinara za prevoz učenika iz unutrašnjosti, tako da već imamo 4.000 najavljenih posetilaca.

Punu podršku akreditovanim visokoškolskim ustanovama na sajmu je pružio i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, a po rečima sekretara u ovom sekretarijatu profesora dr Zorana Miloševića, sistemska podrška ovim institucijama ogleda se i u od ove godine na čak 80 odsto podignut nivo finansiranja i 35 miliona dinara obezbeđenih za projekte kojima se povezuju nauka i privreda.

– Pored toga, od ove godine povezivanje nauke i prakse podržavamo i kroz finansiranje razvojno istraživačkih projekata visokih škola, umetničko istraživačkih projekata i projekata zanačajnih za nacionalne manjine koje žive u Vojvodini – rekao dr Milošević.

Posetioce „Putokaza“ s dualnim obrazovanjem kroz „Kreativnu radionicu“ upoznati i Udruženje „Mejker“, a srednjoškolci će učestvovati i u izradama maketa robota, biće obučeni za 3D štampu, a biće im prezentovani kako u nastavi mogu da se primenjuju Arduino i Raspberry Pi mikrokontroleri, kroz izradu zanimljivih i jednostavnih projekata.

Bogat program na ovom sajmu pripremilo je i Udruženje „Matica“, u čijoj će organizaciji biti održana tribina o mestu roditelja u obrazovanju deteta i radionice za decu „Relaks kids program“. Obrazovno metodički centar „Katedra“ predstaviće bliže područje rada prava i ekonomije, a Srednja škola „Pavle Savić“ pohvaliće se svojim uspešnim bivšim učenicima. Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

D.D.

Nagrada „Duško Radović“

Domaći i strani izdavači, promocije književnih dela i autora, izložbe, festivali, književna manifestacija “Dani Laze Kostića”, stručni i akreditovani seminari, radionice i veliki popusti očekuju posetioce od 6. do 12. marta na Salonu knjiga I ove godine njegovi programski segmenti biće Evropski fejsbuk pesnički festival, Festival Ilustracije knjige “BookILL Fest”, Dečji salon, Dani biblioteka i bibliotekara, Dani ruske kulture. Biće prvi put uručena i nagrada Duško Radović“za najbolju knjigu za decu i mlade. Na Sajmu će biti reči i o Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture, a Desk Kreativna Evropa Srbija organizuje 8. i 9. marta radionicu „Program Kreativna Evropa – od ideje do aplikacije“.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *