„Dun & Bradstreet“: Srbija i dalje među zemljama sa visokim rizikom poslovanja

„Dun & Bradstreet“: Srbija i dalje među zemljama sa visokim rizikom poslovanja

Srbija je i dalje među zemljama sa visokim rizikom poslovanja, navodi najveća bonitetna kuća na svetu „Dun & Bradstreet“ u septembarskom izveštaju dostavljenom “Blicu”.

Ovog meseca rejting je povećan Sloveniji usled poboljšanih ekonomskih izgleda, Mađarskoj zbog ubrzanog ekonomskog rasta i Iranu jer je blizu ukidanju sankcija.

U regionu i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), za njima slede Bugarska, Mađarska, Rumunija, Albanija i Makedonija. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5) dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina (DB6).

– Izgledi srpske ekonomije su bolji nakon porasta BDP-a u drugom kvartalu za 0,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovo nije odlična stopa za privredu u razvoju koja je na pragu EU, ali je znatno bolji učinak od očekivanog s početka godine imajući u vidu vladine opsežne rezove u potrošnji osmišljene da dovedu srpske javne finansije pod kontrolu – navodi „Dun & Bradstreet“.

Rejting dodeljen nekoj državi pokazuje rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *